Ako sa to všetko začalo

História spoločnosti Dr. Oetker sa píše od roku 1891

 

Všetko sa začalo v roku 1891 v zadnej izbe bielefeldskej lekárne. Mladý lekárnik Dr. August Oetker experimentuje dlho do noci s lekárnickou váhou, mažiarom a rôznymi práškami.

To, čo v roku 1893 po náročnej výskumnej práci vyvinul, spôsobilo revolúciu v pečení: prášok do pečiva. Každé balenie obsahuje dávku zodpovedajúci pečeniu s jednou librou múky (cca 1/2 kg).

Vďaka kvalitným surovinám a presnému pomeru ich dávkovania môže Dr. Oetker garantovať, že sa každý koláč podarí, čo bola v tom čase absolútne prevratná záruka.

Receptúra kypriaceho prášku pôvodne vyvinutá Justusom Liebigom nebola totiž vhodná na skladovanie a nebola chuťovo neutrálna. Receptúra kypriaceho prášku vylepšená
Dr. Augustom Oetkerom všetky tieto nedostatky odstránila a bola vo svojej dobe senzačnou novinkou, ktorá navždy zmenila domáce pečenie.

Dr. August Oetker bol aj priekopníkom v reklame, keď už od začiatku upozorňoval na svoje výrobky pomocou receptov na obale kypriaceho prášku a v tlači.

                                                                                      

1891 1923 1944 1981 1991 1993 1997 1999 2000 2004 2006 2008 2010 2012 2016
1891

Mladý lekárnik Dr. August Oetker experimentuje dlho do noci s lekárnickou váhou, mažiarom a rôznymi práškami. Vďaka kvalitným surovinám a presnému pomeru ich dávkovania môže Dr. Oetker garantovať, že sa každý koláč podarí, čo bola v tom čase absolútne prevratná záruka.

1923

História spoločnosti Dr.Oetker v Československu sa začala písať v Brne v roku 1923. Vtedajšia spoločnosť s názvom Dr.Oetker, Továrna poživatin Brno, zasahovala svojou pôsobnosťou celé Čechy, Moravu a Slovensko. Po druhej svetovej vojne však bola činnosť tejto spoločnosti na dlhé roky prerušená.

1944

Rudolf-August Oetker, vnuk zakladateľa firmy, preberá v roku 1944 vedenie spoločnosti a začína krátko po vojne rozširovať činnosti aj mimo tradičnú potravinársku výrobu.

1981

V roku 1981 Dr. h. c. August Oetker, pravnuk zakladateľa, nastupuje do čela spoločnosti. Vďaka jeho vedeniu spoločnosť rozširuje svoju pôsobnosť na medzinárodnú úroveň.

1991

V roku 1991 bola založená spoločnosť so sídlom v Bratislave, ktorej cieľom bolo dovážať produkty Dr. Oetker zo skupiny Oetker pre vtedajšie Československo.

1993

Dr.Oetker odkúpil výrobnú divíziu v Bolerázi, v ktorej existovala tradičná výroba pudingov a dezertov na Slovensku vrátane tradičných značiek ako napr. BB puding, Solamyl a Zlatý klas. Výrobný závod produkoval výrobky Dr.Oetker pre slovenský aj český trh.

1997

V roku 1997 spoločnosť Dr. Oetker kúpila výrobné priestory v Kladne, ktoré boli v druhej polovici roku 1997 zrekonštruované. Do Kladna premiestnila spoločnosť Dr. Oetker aj svoje sídlo. V roku 1998 sa vo výrobnom závode začala výroba suchých zmesí Dr. Oetker, ako sú prísady na pečenie, zmesi na pečenie, pudingy, dezerty v prášku, prípravky na zaváranie a ďalšie. Vlastná výroba tak môže pružnejšie reagovať na požiadavky spotrebiteľov, vyjsť v ústrety ich chutiam a životnému štýlu.

1999

V roku 1999 pokračoval dynamický rozvoj spoločnosti Dr.Oetker. Bol kúpený výrobný objekt v Moravských Budějovicích na výrobu mrazenej pizze Bon Giorno.

Romagna
2000

Firma Dr.Oetker prevzala spoločnosť Romagna, s.r.o. Pezinok, výrobcu mrazenej pizze Romagna a začala predávať pizzu Romagna pod svojou značkou.

2004

V tomto roku potvrdzuje spoločnosť Dr.Oetker svoju pozíciu najpredávanejšej značky na trhu s prísadami na pečenie. Vanilínový cukor a Kypriaci prášok do pečiva Dr.Oetker dosiahli pozíciu č. 1 v tomto sortimentu.

2006

Spoločnosť Dr.Oetker sa stáva najpredávanejšou značkou na trhu so zmesami na pečenie.

2008

V roku 2008 došlo ku kúpe spoločnosti Guseppe a značkové pizze Guseppe sa vyrábajú v závode Dr.Oetker. Tým je zaručená štandardná kvalita výroby Dr.Oetker. Sortiment mrazených pízz spoločnosti Dr.Oetker je najpredávanejší na slovenskom trhu a zahŕňa nasledujúce značky: Ristorante: absolútna jednotka na trhu; Casa di Mama: autentická talianska domáca pizza; Guseppe: rodinná pizza na vysokom ceste; Maestro: výhodná ponuka na vysokom ceste.

2010

Na čele spoločnosti stojí Richard Oetker, pravnuk zakladateľa spoločnosti Dr. Augusta Oetkera. Snaží sa o to, aby bola značka Dr. Oetker pre zákazníkov receptom aj do budúcnosti, z generácie na generáciu.

2012

V roku 2012 sme si pripomenuli 150. výročie narodenia Dr. Augusta Oetkera, zakladateľa spoločnosti Dr.Oetker. Zdokonalením kypriaceho prášku a jeho balením do vrecúška, ktoré bolo určené na 0,5 kg múky, spôsobil Dr. August Oetker doslova revolúciu v pečení. Tento prevratný počin mu priniesol úspech, ktorý stál za vznikom spoločnosti, ako ju poznáme dnes. Dr. August Oetker pokračoval po zdokonalení kypriaceho prášku vo vývoji nových jedinečných výrobkov, ktoré značku Dr.Oetker preslávili na celom svete. Dr. August Oetker sa pri svojej práci riadil zásadou, že kvalita je najlepší recept. A týmto heslom sa spoločnosť Dr.Oetker riadi dodnes.

2016

Významný rok pre našu spoločnosť! Oslavujeme 125 rokov tradície našej spoločnosti a 25 rokov od jej opätovného založenia na území Slovenskej republiky.

 Společnost Dr.Oetker
O spoločnosti Dr.Oetker
Viac
 Značka Dr.Oetker
Kvalita je najlepší recept
Viac
 Facebook Pečieme s láskou
Dr. Oetker je tu pre vás!
Prejsť na facebook Pečieme s láskou