Flag

Koláč s jablkovou ružicou

asi 12 porcií
Stredne náročné
155
kúzelné
Zloženie
Príprava
Picture -
Picture -
PROSÍME VÁS O OHODNOTENIE RECEPTU
Ako sa vám tento recept podaril?

Súvisiace recepty

Sledujte nás
Sledujte Dr. Oetker na sociálnych sieťach
Picture - Hero image

Zloženie

Na cesto
150 mlmlieko
125 gmaslo zmäknuté alebo margarín
500 gmúka hladká
1 balíčekDroždie Dr. Oetker sušené
75 gcukor
2 ksvajce
Na náplň
50 gmaslo
1 KLAróma vanilková Dr. Oetker
900 gjablká
Na potretie
5 PLdžem marhuľový
Ešte potrebujeme
tortová forma (Ø 26 cm)
Picture - Droždie Dr. Oetker sušené
Picture - Aróma vanilková Dr. Oetker
1

Na prípravu cesta v kastróliku zohrejeme mlieko a necháme v ňom rozpustiť maslo alebo margarín. V mise zmiešame múku s droždím a cukrom. Pridáme vajcia, mlieko s maslom alebo margarínom a ručne vypracujeme dohladka. Cesto v mise poprášime múkou, prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme asi 50 minút kysnúť.

2

Na prípravu náplne v kastróliku rozpustíme maslo a vmiešame arómu. Jablká umyjeme, vykrojíme z nich jaderníky a nakrájame ich na tenké plátky.

3
Picture - kolac-s-jablecnou-ruzici-Step01.jpg
Picture - kolac-s-jablecnou-ruzici-Step02.jpg

Z cesta na pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkáme plát s rozmermi 35 x 30 cm. Plát potrieme pomocou štetca alebo pierka maslom s arómou a nakrájame na 5 rovnakých pásov s rozmermi 30 x 7 cm. Na každý pás cesta naukladáme plátky jabĺk a jemne pritlačíme tak, aby na hornom okraji presahovali asi o 1 cm (obr. 1). Prvý pás zavinieme z kratšej strany a položíme zvislo do stredu vymastenej formy. Zvyšné pásy ovinieme okolo stredu (obr. 2). Koláč zakryjeme papierom na pečenie, aby príliš nezhnedol. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Doba pečenia: asi 60 minút

Elektrická rúra: 180 °C

Teplovzdušná rúra: 160 °C

4

Ešte horúci koláč potrieme pomocou štetca alebo pierka zahriatym džemom a necháme vychladnúť.