Flag

Makový závin so slivkami

1 závin
Jednoduché
45
Ako z babičkinho receptára s použitím Droždia Dr. Oetker.
Zloženie
Príprava
Náš tip
Pred pečením môžeme závin posypať nasekanými orechami.
Picture -
Picture -
PROSÍME VÁS O OHODNOTENIE RECEPTU
Ako sa vám tento recept podaril?

Súvisiace recepty

Sledujte nás
Sledujte Dr. Oetker na sociálnych sieťach
Picture - Hero image

Zloženie

Na cesto
300 gmúka polohrubá
1 balíčekDroždie Dr. Oetker sušené
štipkasoľ
2 zarovnané PLcukor
1 balíčekVanilínový cukor Dr. Oetker
100 gmaslo rozpustené a vychladnuté
125 mlmlieko vlažné
1 ksžltok
Na náplň
200 gslivky
70 gcukor
2 zarovnané PLstrúhanka
1 balíčekMaková náplň Dr. Oetker
Na potretie
1 ksvajce
Ešte potrebujeme
plech na pečenie (30 x 40 cm)
Picture - Droždie Dr. Oetker sušené
Picture - Vanilínový cukor Dr. Oetker
Picture - Maková náplň Dr. Oetker
1

Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s droždím, soľou, cukrom a vanilínovým cukrom. Pridáme maslo, mlieko a žĺtok a ručne vypracujemedohladka. Cesto poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme asi 30 minút na teplom mieste kysnúť.

2

Na prípravu náplne zmiešame slivky s cukrom.

3

Vykysnuté cesto na pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkáme pomocou váľka na plát s rozmermi 30 x 40 cm. Plát posypeme strúhankou, nanesieme slivky a potrieme makovou náplňou. Kratšie kraje plátu prehneme dovnútra asi o 2 cm, aby nám nevyliezla náplň a plát zrolujeme od dlhšieho kraja. Závin prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme ešte asi 10 minút kysnúť. Povrch závinu potrieme pomocou štetca alebo pierka rozšľahaným vajcom. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Doba pečenia: asi 35 minút

Elektrická rúra: 180 °C

Teplovzdušná rúra: 160 °C

4

Závin necháme vychladnúť a pred podávaním môžeme pocukrovať.

Náš tip

  • Pred pečením môžeme závin posypať nasekanými orechami.