Flag

Veľkonočné uzlíky

15 ks
Jednoduché
20
Chutná pochúťka na veľkonočný stôl
Zloženie
Príprava
Náš tip
Z cesta môžeme piecť rožky alebo tvary podľa vlastnej fantázie. Do cesta môžeme kvôli lepšej chuti pridať štipku badiánu.
Picture -
Picture -
PROSÍME VÁS O OHODNOTENIE RECEPTU
Ako sa vám tento recept podaril?

Súvisiace recepty

Sledujte nás
Sledujte Dr. Oetker na sociálnych sieťach
Picture - Hero image

Zloženie

Na cesto
200 gmúka hladká
150 gmúka polohrubá
1 balíčekDroždie Dr. Oetker
štipkasoľ  
2 zarovnané PLcukor
1 balíčekVanilínový cukor Dr. Oetker
3 zarovnané PLcitrónová kôra (nastrúhaná z 1 chemicky neošetreného citróna)
1 ksvajce
50 gmaslo zmäknuté alebo margarín
1 PLolej
200 mlmlieko polotučné vlažné
Na ozdobenie
1 ksvajce
50 gcukor
Picture - Droždie Dr. Oetker
Picture - Vanilínový cukor Dr. Oetker
1

Na prípravu cesta v mise vareškou premiešame hladkú a polohrubú múku, soľ, cukor, vanilínový cukor, citrónovú kôru a vajce. Pridáme zmäknuté maslo alebo margarín, olej a mlieko. Vypracujeme cesto, ktoré sa nelepí na stenu misy. Poprášime múkou, zakryjeme utierkou a necháme asi 15 minút kysnúť. Potom ešte raz dôkladne prepracujeme, poprášime múkou, zakryjeme a necháme na teplom mieste dobre nakysnúť (30 – 60 minút).

2

Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a zľahka premiesime. Vypracujeme z neho valec, ktorý rozkrájame na 15 ks. Z každého kúska vyvaľkáme valček asi 20 cm dlhý a zaviažeme uzlík. Poukladáme na vymastený plech a necháme ešte asi 15 minút kysnúť. Potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme cukrom. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Doba pečenia: 20 minút

Elektrická rúra: 190 °C

Teplovzdušná rúra: 170 °C

3

Po upečení necháme uzlíky vychladnúť. Veľkonočné uzlíky uschovávame zakryté.

Náš tip

  • Z cesta môžeme piecť rožky alebo tvary podľa vlastnej fantázie. Do cesta môžeme kvôli lepšej chuti pridať štipku badiánu.