Na prípravu cesta opražíme na suchej panvici ovsené vločky dohneda. V mise zmiešame múku s kypriacim práškom, pridáme cukor, vanilínový cukor, opražené vločky, smotanu a maslo alebo margarín a ručne vypracujeme dohladka. Cesto krátko premiesime na pomúčenej pracovnej ploche a vytvarujeme valček. Valček rozdelíme na 11 rovnako veľkých kúskov a z každého kúska vytvarujeme guľôčku. Guľôčky cesta naukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Doba pečenia: asi 20 minút
Elektrická rúra: 200 °C
Teplovzdušná rúra: 180 °C
Veterníčky stiahneme aj s papierom na pečenie na kuchynskú mriežku a necháme vychladnúť. Potom raz pozdĺžne prekrojíme.
Na prípravu náplne jahody umyjeme, očistíme a rozmixujeme. Želé pripravíme podľa návodu na obale s cukrom a jahodami (nepridávame vodu) a necháme trochu vychladnúť. Jahodovú náplň nanesieme rovnomerne na spodnú časť veterníčkov a priklopíme ich hornou časťou.
Na ozdobenie smotanu na šľahanie vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni dotuha, naplníme do cukrárskeho vrecka a povrch veterníčkov ozdobíme.
Súvisiace recepty