Múku premiešame s mletým makom a kypriacim práškom. V nádobe odmeriame mlieko a olej.
Vajcia, vanilínový cukor a práškový cukor vyšľaháme do peny. V dvoch fázach a striedavo do našľahanej peny zapracujeme tekutinu a sypkú zmes.
Cesto vylejeme do tortovej formy (priemer 26 cm), ktorej dno sme vyložili papierom na pečenie a uhladíme. Pečieme v predhriatej rúre.
Doba pečenia: 35 - 45 minút
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Korpus necháme vychladnúť, stiahneme papier na pečenie a 1x prekrojíme.
Na prípravu náplne premiešame nahrubo nastrúhané jablká so škoricovým cukrom, citrónovou šťavou a kandizovanými čerešňami nakrájanými na menšie kúsky. Želatínu namočíme podľa návodu, zľahka stlačíme a rozpustíme s rumom.
Ušľaháme smotanu a 2-3 PL odložíme do cukrárskeho sáčku a ponecháme si ju na ozdobu.
2-3 PL šľahačky vmiešame do rozpustenej želatíny a pridáme do jablkovej náplne. Vmiešame zvyšok šľahačky.
1 plát korpusu položíme na podnos a priložíme okraj tortovej formy, rovnomerne potrieme náplňou a zakryjeme druhým plátom.
Tortu ponecháme najlepšie cez noc v chlade. Pred servírovaním posypeme práškovým cukrom, ozdobíme šľahačkou, plátkami jabĺk a marhuľovými lístkami.
Súvisiace recepty