
Vegánska bryndzová placka
Zloženie
Príprava:
Na prípravu cesta v hrnci uvaríme zemiak v šupke domäkka. Droždie zmiešame s mliekom, cukrom, 1 zarovnanou PL múky a necháme asi 15 minút, pokiaľ nevznikne kvások. Do misy preosejeme zvyšnú múku. Pridáme kypriaci prášok, soľ, najemno nastrúhaný zemiak, olej a kvások a ručne vypracujeme na hladké cesto. Cesto poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste asi 60 minút kysnúť.
Na prípravu bryndze do misy rozdrobíme tofu. Pridáme Cerme Vega, soľ, droždie a šťavu a pomocou ponorného mixéru rozmixujeme dohladka.
Vykysnuté cesto na pomúčenej pracovnej doske vyvaľkáme do tvaru oválu. Cesto prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie a ešte prstami namočenými v oleji vytvarujeme. Povrch potrieme bryndzou tak, že ponecháme 1 cm voľný okraj. Náplň posypeme cibuľou nakrájanou na kolieska a údeným tempehom nakrájaným na malé kocky. Takto necháme koláč ešte asi 10 minút kysnúť. Potom okraje potrieme vodou a vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Teplota horného a spodného ohrevu rúry: 180 °C
Teplota rúry s ventilátorom: 160 °C
Ihneď po dopečení okraje potrieme rozpusteným maslom.
Podávame teplý aj studený. Pred podávaním posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou alebo pažítkou.
Súvisiace recepty

Pikantné muffiny

Kvásková hubová polievka

Tukové pečivo

Pórikový koláč

Tekvicové slané muffiny
