Na prípravu cesta v mise vareškou premiešame hladkú a polohrubú múku, soľ, cukor, vanilínový cukor, citrónovú kôru a vajce. Pridáme zmäknuté maslo alebo margarín, olej a mlieko. Vypracujeme cesto, ktoré sa nelepí na stenu misy. Poprášime múkou, zakryjeme utierkou a necháme asi 15 minút kysnúť. Potom ešte raz dôkladne prepracujeme, poprášime múkou, zakryjeme a necháme na teplom mieste dobre nakysnúť (30 – 60 minút).
Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a zľahka premiesime. Vypracujeme z neho valec, ktorý rozkrájame na 15 ks. Z každého kúska vyvaľkáme valček asi 20 cm dlhý a zaviažeme uzlík. Poukladáme na vymastený plech a necháme ešte asi 15 minút kysnúť. Potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme cukrom. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Doba pečenia: 20 minút
Elektrická rúra: 190 °C
Teplovzdušná rúra: 170 °C
Po upečení necháme uzlíky vychladnúť. Veľkonočné uzlíky uschovávame zakryté.
Súvisiace recepty