SÚBORY COOKIE na webovej stránke DR. OETKER

Tento web uloží súbory cookies do vášho zariadenia, aby umožnil lepšie fungovanie stránok. Viac informácií tu.

História kakaa

Švédsky prírodovedec Carl von Linné dal kakaovníku názov Theobroma cacao, čo v preklade znamená „potrava bohov“. Zrejme sa inšpiroval legendou, že semienka kakaovníka priniesol z nebeského raja na zem sám Quetzalcoatl, kráľ Toltékov, ktorý bol považovaný za boha vzduchu. Alebo sa Linné inšpiroval samotnou chuťou vynikajúceho kakaa.

 

Od Olmékov po Aztékov

Vďaka archeologickým vykopávkam však vieme, že kakaovník pestovali Olmékovia na území dnešného Mexika už pred 3 000 rokmi. Po zániku ich ríše sa pestovanie kakaovníkov ujali Mayovia (250 – 900 n. l.), ktorí sa na tomto území usadili, potom štafetu prevzali Toltékovia (10. – 12. storočie) a následne sa pestovania tejto rastliny chopili Aztékovia (14. – 16. storočie).

Platidlo

Kakaové bôby pritom neboli len jednou z mnohých plodín. V dobách indiánskych ríši slúžili ako platidlo.

Napríklad paradajka stála 1 bôb, avokádo 3 bôby, králik stál 10 bôbov a otrok 100 bôbov. Mayovia si kakaové bôby natoľko vážili, že ich používali vo svojich rituáloch pri obetovaní bohom.

 

Energia

Kakaové bôby boli cenené taktiež preto, že kakao, nápoj, ktorého názov vznikol z označenia kakaových bôbov – kakawa, dodával neuveriteľnú energiu. Podával sa preto napríklad na banketoch. Taký aztécky cisár Montezuma údajne dokázal vypiť denne viac než päťdesiat čiaš kakaa. Možno aj preto, že mu ho podávali v pohároch z rýdzeho zlata. A za jeden deň sa na bankete spotrebovalo až 640 čiaš kakaového nápoja.

 

Prvý Európan

Kto bol prvým Európanom, ktorý videl kakaové bôby a ochutnal kakaový nápoj? Ak ste stavili na Krištofa Kolumba, robíte dobre. Bolo to v roku 1502. Pár bôbov priviezol aj do Španielska, ale nápoj nikomu nezachutil, a tak kakaové bôby nevzbudili väčší záujem.

 

Zo Španielska do sveta

Ekonomický potenciál kakaových bôbov „objavil“ až dobyvateľ Mexika Španiel Hernán Cortéz v roku 1520. Okrem samotných bôbov však priviezol taktiež návod a nástroj na výrobu kakaového nápoja. Nápoj si najmä po vylepšení cukrom a vanilkou získal popularitu. A Španielom sa ho podarilo utajiť pred svetom až do roku 1606, keď benátsky kupec Antonio Carletti priviezol kakao do Talianska. Keď si v roku 1615 španielska princezná Anna vzala francúzskeho kráľa Ľudovíta XIII., kakaový nápoj sa začal piť na francúzskom dvore. A kakao sa začalo šíriť do celého sveta.