SÚBORY COOKIE na webovej stránke DR. OETKER

Tento web uloží súbory cookies do vášho zariadenia, aby umožnil lepšie fungovanie stránok. Viac informácií tu.

Karob – alternatíva kakaa

V mnohých príspevkoch sa okrem klasického a holandského kakaa uvádza ako druh taktiež karob. Ten má podobnú chuť napríklad v koláčoch, mafinoch alebo cukrovinkách. Karob však nie je druh kakaa, ale jeho náhrada..
Karobový prášok a sirup sa vyrábajú z plodov stredozemného stromu Ceratonia siliqua, známeho skôr pod slovenskými názvami chlebovník, chlieb svätého Jána, svätojánsky chlieb či rohovník obyčajný.

 

Čo je karob a čo všetko dokáže?

Karob je bohatý na bielkoviny, minerály, vitamíny, najmä A, B a D, horčík, vápnik, železo, fosfor a nikel. I klasické kakao obsahuje veľa zdraviu prospešných látok. Oproti kakau však karob neobsahuje kofeín a niektoré alergénne látky, preto sa považuje za zdravší variant kakaa. Z výpočtu toho, čo karob dokáže, je zrejmé, že je v niektorých aspektoch vskutku zdravší než kakao.


Karobový prášok podporuje zdravé trávenie, rieši žalúdočné problémy a pomáha pri vylučovaní. Znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Je zdrojom rýchleho prísunu potrebnej energie. Veľmi dobre sa uplatňuje pri výrobe bezlepkových potravín. Vďaka vysokému obsahu vápnika sa používa ako výživový doplnok pri osteoporóze. A v neposlednom rade je skvelou náhradou čokolády pre tých, ktorí nevedia odolať maškrteniu a pre to priberajú.

 

Od Jána Krstiteľa ku karátu 

Názov je inšpirovaný legendou o svätom Jánovi Krstiteľovi, ktorý prežil na nemilosrdnej púšti len vďaka semienkam karobu, pretože okrem toho, že sú veľmi chutné, dodávajú zároveň veľa energie obsiahnutej v bielkovinách a cukroch. Navyše semienko karobu nenasáva žiadnu vlhkosť, takže váži úplne rovnako na mori aj v púšti. Taktiež preto sa stalo prototypom jedného diamantového karátu (skratka CT) – semienka karobu vykazujú vzácnu štandardnú hmotnosť, a to 0,2 g. Od karobu ku karátu teda nie je ďaleko.