SÚBORY COOKIE na webovej stránke DR. OETKER

Tento web uloží súbory cookies do vášho zariadenia, aby umožnil lepšie fungovanie stránok. Viac informácií tu.

Kde sa pestuje kakao?

Kakaové bôby, z ktorých sa kakao vyrába, sa získavajú z bobúľ, ktoré rastú priamo z kmeňa alebo hrubších vetví stromu s názvom kakaovník. Jeho pôvod je nutné hľadať v tropickej Amerike, a to v oblasti rieky Orinoko medzi Kolumbiou a Venezuelou. Kakaovník pôvodne rástol v podraste dažďových pralesov, kde mal ideálny tieň, teplotu aj optimálne množstvo vody. Všetky tieto „podmienky“ musia byť splnené aj dnes, a tak je možné kakaovník pestovať iba v tropickom pásme okolo rovníka, medzi 20° severnej a južnej zemepisnej šírky, do nadmorskej výšky 500 m n. m.

 

Zoznámte sa – kakaovník

Kakaovník dorastá v pralese do výšky 15 m, na plantážach ho „nechajú“ vyrásť „len“ do výšky 10 m a jeho kmeň dosahuje priemer 30 cm. Kakaovník prvýkrát rozkvitne po 5 rokoch, ale plody je schopný udržať až od 9. roku. Priemerný zber z jedného stromu je 20 – 30 plodov, t. j. asi 2 kg kakaových bôbov za rok. Plody kakaovníkov zrejú približne 6 mesiacov, čo znamená, že na plantážach je väčšinou jeden hlavný zber a niekoľko medzizberov. V Afrike trvá hlavný zber od októbra do konca februára, medzizber prebieha od mája do júla. V Brazílii trvá hlavný zber od apríla do júla a medzizber do konca roka. V Ekvádore prebieha hlavný zber od marca do mája. Kakaovník pri dobrej starostlivosti môže rodiť plody 30, 40 aj viac rokov.

Kakaové bôby, z ktorých je Prírodné kakao Dr. Oetker vyrobené, vypestovali farmári v západnej Afrike (Pobrežie Slonoviny, Ghana, Kamerun a Nigéria), Dominikánskej republike, Vietname alebo Indonézii.

 

Odrody

Existuje asi 20 odrôd kakaových bôbov, ale ekonomický význam majú len dve základné, Criollo a Forastero, a jedna, ktorá vznikla ich krížením – Trinitario. Ale okrem toho existuje asi 1 000 poddruhov dvoch základných odrôd.

Odroda Criollo (čítaj griojo) pochádza z Ekvádora a Venezuely. V súčasnosti sa najviac pestuje na venezuelskom pobreží, na Madagaskare, na Srí Lanke a v Indonézii, a to najmä kvôli šľachteniu nových skupín kakaovníkov. Táto odroda neposkytuje veľké množstvo kakaových bôbov, ale o to kvalitnejšie a drahšie, tzv. špeciálne kakao, ktoré sa využíva predovšetkým na výrobu tmavých čokolád. Z celkového zberu tvorí Criollo menej než 10 %.

Najrozšírenejšou odrodou je Forastero (v preklade „cudzozemské kakao“), ktorá pochádza z dažďových pralesov Amazónie. Má síce silnú kakaovú príchuť a väčšiu horkosť a kyslosť než Criollo, ale je odolnejšie a prináša väčšie výnosy. Forastero spolu s ďalšími krížencami (Cundeamor, Angoleta, Amelonado, Consum a Calabacillo) tvorí až 90 % celosvetovej produkcie. Najviac sa pestuje v západnej Afrike a Brazílii. Používa sa na výrobu kakaového prášku a mliečnej čokolády.

Názov „spoločného dieťaťa“ základných odrôd Trinitario je odvodený od Trinidadu, kde sa v 18. storočí začala táto rastlina pestovať. Samozrejmou snahou šľachtiteľov bolo skombinovať v tejto odrode všetky pozitívne vlastnosti základných odrôd. Dnes sa pestuje v Afrike a Ázii.