Vedeli ste?
PAULA miluje svoj puding a veľmi rada sa oň podelí so svojimi kamarátmi a fanúšikmi! Aby mal puding vždy skvelú chuť, prispôsobila PAULA v priebehu rokov jeho zloženie chutiam svojich fanúšikov a meniacim sa požiadavkám.
Na tomto mieste zistíte, ako PAULA prispôsobila svoj puding, ktoré suroviny používa a ako sa do pudingu PAULA dostávajú farebné škvrny.
Rôzne vybrané prísady a, samozrejme, parádne škvrny robia z pudingu PAULA to, čím dnes je. Aby to tak bolo aj naďalej, pracuje PAULA neustále na tom, aby jej puding chutil stále lepšie a lepšie a vždy plnil priania jej fanúšikov.
A aj keď má PAULA naozaj maškrtný jazýček, začala do svojho pudingu v ostatných rokoch pridávať stále menej cukru. Okrem toho znížila aj obsah tuku. To sú minimálne dva dôvody, prečo zahrnúť puding PAULA medzi potraviny s označením Nutri-Score B.
Nutri-Score je systém označovania výživovej kvality spracovaných potravín. Ide vždy o porovnávanie kvality nutričných hodnôt rovnakých kategórií potravín. Semafor s piatimi stĺpcami od zelenej až po červenú nájdeme už na mnohých obaloch potravín. Nielen farba, ale aj písmená od A do E udávajú na prvý pohľad vyváženosť nutričných hodnôt konkrétnej potraviny. Pozitívne hodnotené, teda zelenou označené potraviny s písmenom A alebo B, sú potraviny s obsahom prospešných živín, ako sú bielkoviny alebo vláknina či ovocie, zelenina, orechy a niektoré oleje. Naopak, potraviny označené červeným E alebo oranžovým D nie sú tak priaznivo nutrične vyvážené. Často je to spôsobené vysokým podielom cukru, soli a nasýtených mastných kyselín na 100 g výrobku.
Výhoda hodnotenia Nutri-Score: Vďaka nemu sa môžete rýchlejšie rozhodnúť. Takto môžete teraz puding PAULA na prvý pohľad porovnať s inými pudingmi.
Aj PAULA by chcela teraz pomôcť označením Nutri-Score zjednodušiť nakupovanie. Mimochodom, s novou receptúrou môže puding PAULA používať označenie Nutri-Score B v zelenom poli. A to vďaka receptúre s menším množstvom cukru a nasýtených mastných kyselín a dodatočným obohatením o mliečnu bielkovinu.
Mlieko je základ každého lahodného pudingu. Okrem chutného plnotučného mlieka pridávame do pudingu PAULA aj odstredené mlieko. Má tú výhodu, že obsahuje menej tuku než plnotučné mlieko. Touto kombináciou dosahuje puding PAULA vyváženú pudingovú chuť.
Ale odkiaľ sa vlastne berie to mlieko? Mlieko je od kravy, to je predsa jasné, však? To vie PAULA, samozrejme, najlepšie. Ale mlieko nie je hneď také, ako ho poznáme! Na začiatku máme najskôr surové mlieko – to je mlieko, ktoré získavame dojením priamo z kravského vemena. Toto čerstvé surové mlieko sa ďalej spracováva na lahodné plnotučné alebo odstredené mlieko. Pre puding PAULA sa mlieko tepelne upraví, vychladí a nakoniec sa spracuje na puding.
Cukor poznáme zvyčajne vo forme kociek alebo jemných zrniečok. Ale z čoho vlastne tento cukor vzniká? Získava sa z cukrovej repy alebo cukrovej trstiny. Ale aj mlieko obsahuje prírodný cukor, a to mliečny cukor (laktózu). Puding PAULA obsahuje dva druhy cukru: Mliečny cukor a cukor z cukrovej repy alebo cukrovej trstiny. Puding bez cukru by nechutil tak, ako ho poznáme. Alebo kto už niekedy vyskúšal puding bez cukru? Aj keď je PAULA naozaj maškrtná, začala do svojho pudingu pridávať stále menej cukru. Puding PAULA teda obsahuje len toľko cukru, aby bol puding príjemne sladký a lahodný.
Kakao existuje už od pradávna. Na kakaových bôboch si pochutnávali už Mayovia a Aztékovia. Po zbere sa kakaové bôby vysušia a najskôr spracujú na kakaovú hmotu. Po vylisovaní a rozdrvení kakaového masla vzniká mleté kakao, ktoré dodáva čokoládovému pudingu PAULA jeho typickú chuť. Kvôli kakau spolupracuje PAULA s organizáciou Rainforest Alliance a podporuje udržateľnejšie pestovanie kakaa. A to je pre pudingy PAULA úplne skvelé! Zistite viac o certifikovanom kakau na ra.org.
Bielkovina, známa tiež ako proteín, je pre ľudské telo veľmi dôležitá. Slúži predovšetkým ako stavebný materiál pre svaly a orgány. Mliečna bielkovina v pudingu PAULA sa získava z mlieka.
Škrob možno získať z rôznych rastlín, napr. zo zemiakov, kukurice, pšenice, ryže alebo tapioky. V pudingu PAULA používame modifikovaný tapiokový škrob. Získava sa z koreňa úžitkovej rastliny manioku a náš puding PAULA má vďaka nemu krásnu krémovú konzistenciu.
Zahusťovadlá sú tu kvôli zahusteniu tekutín. Karagén a škrob sa starajú o krémovú konzistenciu a špeciálny tvar škvŕn pudingu PAULA. Len tak sa dá vyrobiť strakatý puding PAULA, ako ho dnes poznáme.
Aby sme docielili typickú vanilkovú chuť pudingu PAULA, pridávame do neho aj vanilkovú arómu. Bez tejto arómy by puding PAULA nechutil ako vanilka, ale ako mlieko. PAULA a jej fanúšikovia milujú vanilkovú chuť.
Karotén dodáva pudingu s vanilkovou arómou výraznú žltú farbu. Spolu s čokoládovým pudingom vznikne úplne skvelý strakatý vzor.
Rovnako ako doma na sporáku, puding sa musí zahriať až do zhustnutia. Navyše vďaka tomu dlhšie vydrží. Stabilizátor chráni mlieko pred pripálením a je dôležitý, pretože PAULA vôbec nemá rada chuť pripáleného pudingu.
Puding PAULA výborne chutí a rovnako dobre vyzerá! Puding so škvrnami nadchne nielen mladých fanúšikov, ale aj rodičov, prarodičov a ďalších maškrtníkov. Ako presne sa ale do pudingu dostanú škvrny?
Najskôr sa spracujú prísady ako plnotučné mlieko, cukor, kakao a škrob na rôzne druhy pudingu s arómou vanilky a čokolády.
Aby si škvrny udržali svoj tvar, ktorý je pre puding PAULA typický, a „nestekali“ alebo nevyzerali krivo, puding má špeciálnu konzistenciu a navyše sa oba druhy pudingu do téglika plnia špeciálnou technikou. Je mimochodom prísne tajná a zostane tajomstvom, ktoré PAULA nemôže prezradiť.
Potom je téglik s pudingom PAULA hotový a je potrebné ho zavrieť viečkom (tzv. „platinou“). To je dôležité, aby sa k pudingu nedostal žiadny vzduch a nepokazil sa. Vďaka tomu vydrží náš puding v chladničke dlhšie ako mesiac.
Okrem výbornej chuti považuje PAULA za veľmi dôležitý aj pôvod prísad a vyvážené nutričné hodnoty. PAULA je veľmi hrdá na to, že môže byť súčasťou spoločnosti Dr. Oetker, ktorá sa ako rodinný podnik významne podieľa na sociálnych projektoch.
Svojou novou receptúrou sa PAULA drží toho, že vo svojom pudingu nechce používať žiadne konzervanty. Výnimkou je puding s vanilkovo-jahodovou arómou, pre ktorý zatiaľ nie je možné vyrobiť špeciálne farbivo bez konzervantov. PAULA dbá aj na to, aby sa do jej pudingu dostalo naozaj veľa plnotučného mlieka –
a to od 82 % do 87 % (v závislosti od druhu). Pre vyvážené nutričné hodnoty nedávno pridala do svojej receptúry mliečne bielkoviny ako zdroj proteínu.
Rainforest Alliance je nezisková organizácia, ktorá pracuje pre udržateľnejší svet na sociálnej a trhovej úrovni. Cieľom je zlepšiť životné podmienky poľnohospodárov, robotníkov a ich rodín, zachovať prírodu a chrániť životné prostredie. PAULA má na obale* pečať Rainforest Alliance, pretože vo výrobkoch je použité len certifikované kakao (* platí pre všetky druhy s čokoládovým pudingom). Zistite viac o certifikovanom kakau na ra.org.
Boli by sme radi, ak by ste súhlasili s tým, aby sme my a naši partneri mohli používať súbory cookie a podobné technológie na lepšie pochopenie spôsobu, akým používate našu webovú lokalitu. Umožní nám to lepšie pochopiť správanie používateľov a prispôsobiť mu našu webovú lokalitu. Okrem toho by sme my aj naši partneri chceli tieto údaje využívať na zasielanie personalizovaných ponúk prostredníctvom ich platforiem.
Ak s tým súhlasíte, kliknite na tlačidlo „Súhlasím“. Váš súhlas výslovne zahŕňa aj súhlas s možnosťou transferu údajov do USA v zmysle článku 49 GDPR resp. § 51 Zákona č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov. Podrobnejšie informácie nájdete v našich zásadách ochrany osobných údajov, pričom tu môžete získať aj podrobnejšie informácie o prenose údajov technologickým dodávateľom/ poskytovateľom a partnerom v USA. Svoje rozhodnutie môžete kedykoľvek zmeniť.
Tieto súbory cookie a podobné technológie potrebujeme na zabezpečenie základných funkcií webovej lokality. Medzi ne napríklad patrí aj ukladanie týchto nastavení. Je to výslovne nevyhnutné, aby túto funkciu nebolo možné vypnúť.
Okrem toho by sme sa radi dozvedeli viac o tom, ako používate našu webovú lokalitu, a na základe toho ju optimalizovali pre vás a ďalších používateľov. Na tento účel používame súbory cookie a podobné technológie mapujúce správanie používateľov, ktoré nám pomáhajú vylepšovať našu ponuku pre vás.
Taktiež využívame technologických poskytovateľov, ktorí môžu postúpiť Vaše údaje do USA. V takomto prípade existuje potenciálne riziko, že americké bezpečnostné služby môžu sprístupniť Vaše údaje bez predchádzajúceho upozornenia, pričom pravdepodobne proti tomu nebudete mať možnosť uplatniť účinný prostriedok v USA.
Áno
Nie
Aby sme dokázali naše marketingové kampane prispôsobiť vašim potrebám, zhromažďujeme údaje o tom, odkiaľ ste prišli na našu webovú lokalitu a ako reagujete na naše reklamy. To nám pomáha lepšie prispôsobiť naše reklamy a obsah vašim potrebám a záujmom. Naši marketingoví partneri tieto informácie využívajú aj pre vlastné potreby, napr. na personalizáciu vášho konta alebo profilu v rámci ich platformy.
Taktiež spolupracujeme s partnermi, ktorí môžu postúpiť Vaše údaje do USA. V takomto prípade existuje potenciálne riziko, že americké bezpečnostné služby môžu sprístupniť Vaše údaje bez predchádzajúceho upozornenia, pričom pravdepodobne proti tomu nebudete mať možnosť uplatniť účinný prostriedok v USA.
Áno
Nie