Flag

Domáce kváskové žemličky

asi 12 porcí
Jednoduché
100
Chrumkavé voňavé žemličky s Ražným kváskom Dr. Oetker.
Zloženie
Príprava
Náš tip
Žemličky môžeme posypať aj inými semienkami podľa vlastnej chuti. Môžeme pridať aj obľúbené bylinky. Žemličky chutia najlepšie ešte teplé.
Picture -
Picture -
PROSÍME VÁS O OHODNOTENIE RECEPTU
Ako sa vám tento recept podaril?

Súvisiace recepty

Sledujte nás
Sledujte Dr. Oetker na sociálnych sieťach
Picture - Hero image

Zloženie

Na cesto
500 gmúka hladká
2 zarovnané KLsoľ
1 balíčekDroždie Dr. Oetker
1 balíčekRažný kvások Dr. Oetker
1 ksžltok
300 mlmlieko vlažné
2 PLmaslo rozpustené
Na potretie a posypanie
1 ksvajce rozšľahané
soľ hrubá
mak celý
Okrem toho potrebujeme
plech na pečenie (30 x 40 cm)
Picture - Droždie Dr. Oetker
Picture - Ražný kvások Dr. Oetker
1

Na prípravu cesta v mise zmiešame múku so soľou, droždím a kváskom. Pridáme žĺtok, mlieko a maslo a ručne vypracujeme dohladka.  Cesto poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme asi 45 minút na teplom mieste kysnúť.

2

Vykysnuté cesto na pomúčenej pracovnej ploche premiesime a rozdelíme na 12 rovnakých dielov. Každý diel rozdelíme na 3 menšie diely. Vždy z troch dielov vytvoríme valčeky a spletieme ich do vrkoča. Konce každej žemličky stlačíme a podstrčíme pod ňu, aby sa nám nerozplietla. Žemličky poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Prikryjeme utierkou a necháme ešte asi 20 minút kysnúť.

3

Povrch každej žemličky potrieme pomocou štetca alebo pierka rozšľahaným vajcom a posypeme soľou a makom. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Doba pečenia: asi 20 minút

Elektrická rúra: 200 °C

Teplovzdušná rúra: 180 °C

4

Žemličky necháme schladnúť.

Náš tip

  • Žemličky môžeme posypať aj inými semienkami podľa vlastnej chuti. Môžeme pridať aj obľúbené bylinky. Žemličky chutia najlepšie ešte teplé.