Flag

Kváskový chlieb

1 bochník
Jednoduché
130
Vôni čerstvo upečeného domáceho kváskového chleba s Ražným kváskom Dr. Oetker sa nič nevyrovná.
Zloženie
Príprava
Picture -
Picture -
PROSÍME VÁS O OHODNOTENIE RECEPTU
Ako sa vám tento recept podaril?

Súvisiace recepty

Sledujte nás
Sledujte Dr. Oetker na sociálnych sieťach
Picture - Hero image

Zloženie

Na ražný kvások
1 balíčekRažný kvások Dr. Oetker
2 PLražná múka hladká (plus ďalšia múka na kŕmenie kvásku)
voda rovnaké množstvo
Na cesto
340 gmúka hladká
160 gražná múka chlebová
280 gražný kvások
2 zarovnané KLsoľ
1 zarovnané KLrasca mletá
1 PLmed tekutý
asi 300 mlvoda
Okrem toho potrebujeme
väčší pohár s viečkom
potravinárska fólia
slamienka alebo misa
plech na pečenie
alobal
Picture - Ražný kvások Dr. Oetker
1

Na prípravu kvásku vo väčšom pohári zmiešame na oživenie sušený kvások a trochu vody a necháme 30 minút stáť. Pridáme múku a rovnaké množstvo vody, dobre premiešame, priklopíme viečkom a necháme stáť pri izbovej teplote. Po 24 hodinách kvások prikŕmime pridaním ďalších 2 PL múky a rovnakého množstva vody. Ďalší deň kŕmime už 2× denne. Kvások je hotový po cca 4 až 5 dňoch.

2

Na prípravu cesta vo väčšej mise zmiešame obe múky s kváskom, soľou, rascou, medom a vodou a ručne dôkladne prepracujeme.  Z cesta vytvarujeme guľu, vložíme ju do misy vymastenej olejom, zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme asi 3 hodiny na teplom mieste kysnúť. Počas toho každú hodinu z každej strany cesto vytiahneme smerom von a preložíme späť a necháme kysnúť ďalej. Toto zopakujeme ešte asi 3×. Slamienku alebo misu vyložíme dostatočne pomúčenou utierkou a vložíme do nej cesto. Zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme ešte 1 a ½ hodiny kysnúť. Nahrejeme v rúre plech a potom ho potrieme olejom. Vykysnuté cesto vyklopíme na plech, prikryjeme alobalom, vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Doba pečenia: asi 10 minút

Elektrická rúra: 250 °C

Teplovzdušná rúra: 230 °C

3

Potom znížime teplotu a pečieme. Po 20 minútach odstránime alobal a dopečieme.

Doba pečenia: asi 25 minút

Elektrická rúra: 220 °C

Teplovzdušná rúra: 210 °C

4

Chlieb necháme vychladnúť na mriežke.