Flag

Ražný kváskový chlebík na jarnú nôtu

asi 1 bochník
Stredne náročné
30
Originálny namaľovaný kváskový chlieb od súťažiaceho Ďoďa zo súťaže Pečie celé Slovensko.
Zloženie
Príprava
Náš tip
Ak nemáte čas pripraviť kvások tradičnou metódou, na rýchlu prípravu môžete použiť 1 balíček Ražného kvásku Dr. Oetker a 1 balíček Droždia Dr. Oetker.
Náš tip
Do cesta môžeme primiešať aj iné semienka alebo bylinky.
Picture -
Picture -
PROSÍME VÁS O OHODNOTENIE RECEPTU
Ako sa vám tento recept podaril?

Súvisiace recepty

Sledujte nás
Sledujte Dr. Oetker na sociálnych sieťach
Picture - Hero image

Zloženie

Na kvások
1 balíčekRažný kvások Dr. Oetker
60 gražná múka celozrnná
60 mlvoda vlažná
Na cesto
250 mlvoda vlažná
350 gmúka hladká
150 gražná múka celozrnná
2 KLsoľ
10 gsemienka slnečnicové
Na ozdobenie
múka hladká
Solamyl bezgluténový Dr. Oetker
voda
Farba gélová potravinárska červená Dr. Oetker
Farba gélová potravinárska zelená Dr. Oetker
Farba gélová potravinárska žltá Dr. Oetker
Okrem toho potrebujeme
slamienka
plech na pečenie
štetec
Picture - Ražný kvások Dr. Oetker
Picture - Solamyl bezgluténový Dr. Oetker
Picture - Farba gélová potravinárska červená Dr. Oetker
Picture - Farba gélová potravinárska zelená Dr. Oetker
Picture - Farba gélová potravinárska žltá Dr. Oetker
1

Ražný kvások oživíme podľa návodu na obale. Pozor! Na prípravu kvásku sú potrebné 4 dni pred pečením chlebíka.

2

Na prípravu cesta oživený kvások zmiešame s vodou a necháme 15 minút odstáť. Pridáme obe múky, soľ a semienka a vypracujeme na hladké cesto. Zakryjeme utierkou a necháme odpočívať na teplom mieste, pričom každých 30 minút cesto preložíme. Po 4 – 5 preloženiach vložíme do múkou vysypanej slamienky a necháme aspoň 4 – 5 hodín kysnúť, najlepšie cez noc.

3

Vykysnuté cesto vyklopíme na plech vyložený papierom na pečenie.

4

Na ozdobenie zmiešame hladkú múku so Solamylom a trochou vody. Rozdelíme do troch misiek a zafarbíme gélovými farbami. Pomocou štetca na povrchu vytvoríme jarné ornamenty podľa vlastnej fantázie. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme. Na dno rúry vložíme nádobu s vodou.

Doba pečenia: asi 30 minút

Elektrická rúra: 220 °C

Teplovzdušná rúra: 200 °C

5

Chlieb necháme ochladnúť.

Náš tip

  • Ak nemáte čas pripraviť kvások tradičnou metódou, na rýchlu prípravu môžete použiť 1 balíček Ražného kvásku Dr. Oetker a 1 balíček Droždia Dr. Oetker.
  • Do cesta môžeme primiešať aj iné semienka alebo bylinky.