Počujete ten jemný šum mora prelínajúci sa s veselým ruchom talianskej promenády? To je Neapol! Vitajte!
Sýte, jednoduché a chutné jedlo pripravené z cesta a domácich paradajok sa bez zmeny medzi miestnymi tešilo veľkej popularite dlhé desiatky rokov. Ale tejto klasike stále tak trochu niečo chýbalo. Nemyslíte?
Poďme ju vylepšiť! To sa ale musíme trochu posunúť v čase.
Je to storočie telegrafu, telefónu, žiarovky, a hlavne vylepšenia pizze! Taliansky kráľovský pár sa totiž presne vtedy rozhodol opustiť pohodlie svojho sídla a bližšie preskúmať krajinu, ktorej vládne.
Jednou z ich zastávok bolo tiež mesto Neapol, kde si pizza držala svoje popredné miesto medzi jedlami. Pocta pohostiť kráľovský pár však pripadla len jednému pekárovi, a to Raffaeleovi Espositovi. Ten mal pred sebou neľahkú úlohu.
Američania poslali Európe paradajky, a tak ich Európania dali na pizzu a poslali späť do Ameriky.
Od tej chvíle sa pizza v Amerike vyvíjala trochu iným spôsobom než v Taliansku a prispôsobovala sa chuti miestnych obyvateľov. Okrem vyšších okrajov a hrubšieho cesta nájdeme odlišnosti tiež v príprave paradajkového základu.
Zatiaľ čo v Taliansku sa pripravuje z čerstvých paradajok, olivového oleja, cesnaku a oregana, v Amerike je obľúbenejšia hustejšia, sladšia a jemne pikantná paradajková omáčka pripravovaná pomalým varením, ktoré trvá aj niekoľko hodín.