Flag

Sóda bikarbóna

V kuchyni na pečenie
Inšpirácia
Sóda bikarbóna
V kuchyni na pečenie

Potrebujeme, aby nápoj zašumel, preto sa pridáva do šumivých práškov.

Sóda bikarbóna ≠ Kypriaci prášok

Zrejme najväčšie využitie sóda bikarbóna vykazuje pri procese pečenia. Je súčasťou kypriacich práškov, ale pozor, sóda bikarbóna sa nerovná kypriacemu prášku. Oba slúžia ako prostriedok na zväčšenie objemu, ale pôsobia na báze úplne iných chemických reakcií.

Sóda bikarbóna
Ak používame ako kypridlo sódu bikarbónu, tak správnu reakciu a efekt dosiahneme iba vtedy, keď aspoň jedna z ingrediencií je tzv. acidná. Pri pečení to konkrétne znamená to, že používame jogurt, cmar, hnedý cukor, med, melasu, ocot, citrónovú šťavu, vinný kameň (známy aj pod názvom cream of tartar), kakaový prášok (samozrejme nie holanské kakao) či jablkové pyré. V prípade, že chýba akákoľvek acidná ingrediencia, sóda bikarbóna je v lepšom prípade zbytočná, v horšom prípade či pri predávkovaní môže spôsobiť kovovú či mydlovú chuť. Ideálny pomer je ¼ čajovej lyžičky sódy bikarbóny na 125–150g múky.

Prášok do pečiva
Prášok do pečiva nie je sódou bikarbónou, ale obsahuje ju. Okrem toho, z vyššie uvedeného dôvodu, obsahuje aj nejakú acidnú zložku, ktorá aktivuje sódu bikarbónu. Prášok do pečiva sa teda používa väčšinou v receptoch, ktoré neobsahujú acidnú zložku.
Ideálny pomer je 1 čajová lyžička prášku do pečiva na 125–150g múky.

Sóda bikarbóna a prášok do pečiva

Prečo sa však niekedy používa kombinácia sódy bikarbóny a prášku do pečiva? Občas recept obsahuje acidnú ingredienciu, ktorej je však málo na to, aby sóda bikarbóna úplne zareagovala. Na druhej strane, keby sme zvýšili objem acidnej ingrediencie, zásadne by sme ovplyvnili chuť pripravovaného pokrmu. Spojenie prášku do pečiva a sódy bikarbóny teda drží určitú rovnováhu chemických reakcií a chuti.

Náhrada a experimentovanie

Prášok do pečiva a sóda bikarbóna sú vzájomne nahraditeľné. Mali y sme však počítať s tým, že prášku do pečiva je treba 4krát viac ako sódy bikarbóny a naopak, v prípade sódy bikarbóny je potrebné zvýšiť objem acidnej ingrediencie. Chce to iba trocha času, trpezlivosti a experimentovania. Najistejšie je však držať sa presného zadania v recepte.

Ďalšie využitie sódy bikarbóny

Všeobecne je možné v gastronómii sódu bikarbónu použiť už pred varením či pečením. Sóda, ktorou potrieme povrch ovocia a zeleniny, odstráni nečistoty a baktérie. Ak pridáme do vody so zeleninou lyžičku sódy, tak zelenina nestratí svoju farbu. Sódu je možné pridať aj do naloženého mäsa, ktoré vďaka tomu zmäkne alebo do strukovín, ktoré sa rýchlejšie uvaria, budú stráviteľnejšie a nebudú nafukovať.

Sledujte nás
Sledujte Dr. Oetker na sociálnych sieťach