Ak vám po sviatkoch zostala vianočka, skúste ju premeniť na niečo nové. Recepty zo starej vianočky sú nielen chutné, ale aj udržateľné. Minimalizujete plytvanie a zároveň si pochutnáte.
Áno! Vianočka predstavuje ideálny základ na sladkú žemľovku. Vďaka svojej maslovej chuti a jemnej štruktúre dodá pokrmu luxusný nádych. Odporúčame vyskúšať recept na Žemľovku s makom, slivkami a snehovou čiapkou – spojenie maku, sliviek a snehovej vrstvy vytvorí dokonalý dezert, ktorý poteší každého milovníka tradičnej slovenskej kuchyne.
Jednoznačne francúzska hrianka! Vianočka sa skvele hodí na prípravu francúzskej hrianky, pretože do nej dobre vsiakne vaječná zmes a pri pečení získa chrumkavú zlatistú kôrku. Vyskúšajte Francúzsku hrianku s lesným ovocím a vanilkovou omáčkou – sú to rýchle a elegantné raňajky, ktoré premenia zvyšky vianočky na gurmánsky zážitok.
Druhý variant francúzskej hrianky, ktorý môžete vyskúšať, je naša Francúzska hrianka 2.0. Tento recept využíva sezónne ovocie a pridáva slivkový kompót, ktorý dodá šťavnatosť a sviežosť. Vianočka sa v tomto recepte stáva hlavnou hviezdou. Pozrite sa na recept Francúzska hrianka 2.0 so slivkovým kompótom – ideálna voľba na víkendové raňajky alebo brunch.
Kromě žemlovky a toustů můžete vánočku použít i do nákypů, pudinkových dezertů nebo jako základ pro domácí knedlíky.
Okrem žemľovky a hrianok môžete vianočku použiť aj do nákypov, pudingových dezertov alebo ako základ na domáce knedličky.
Viac inšpirácií na minimalizovanie plytvania v kuchyni nájdete v sekcii Minimalizovanie odpadu | Dr. Oetker. Tu si tiež môžete stiahnuť praktického Sprievodcu proti plytvaniu potravinami, ktorý je plný užitočných rád a praktických tipov.
Vianočka chutí najlepšie čerstvá. Môžete ju však bez problémov aj zmraziť. Vložte ju do vrecúška na zamrazovanie alebo do dobre uzatvárateľnej nádoby. Pri rozmrazovaní ju nechajte v obale pri izbovej teplote a podľa potreby ju môžete aj krátko zohriať v rúre na teplotu uvedenú v recepte.
Plytvanie potravinami je nielen neekologické, ale aj neekonomické. Vianočka, ktorá už nie je čerstvá, má stále obrovský potenciál. Stačí ju správne upraviť a doplniť o vhodné ingrediencie. Recepty zo starej vianočky sú dôkazom, že aj zostatkové pečivo sa môže stať základom výnimočných jedál.