Flag

Zaváranie

Zavárame krok za krokom
Inšpirácia
Zaváranie
Zavárame krok za krokom

Nebojte sa pripraviť si vlastný domáci poctivý džem z čerstvého ovocia! S naším jednoduchým postupom zistíte, že zaváranie nie je žiadna veda!

Čo sa s nami naučíte?

  1. Vypočítať množstvo ovocia a zeleniny pre jednotlivé recepty
  2. Ako uvariť džem v 5 krokoch?
  3. Čo je to želírovacia skúška?
  4. Ako správne skladovať zaváraniny?

Zavárame krok za krokom na stiahnutie

Ako zavárať

1. Plánovač množstva ovocia

V receptoch na zaváranie sa vždy používa pripravené (t. j. umyté a očistené, prípadne odkôstkované) ovocie a zelenina. Každý druh zeleniny však obsahuje podľa odrody rôzny podiel odpadu. Ak chceme zistiť, koľko ovocia či zeleniny potrebujeme na recept, môžeme uvedené množstvá vynásobiť faktorom. Tento faktor zohľadňuje priemerný podiel odpadu.
Množstvo ovocia, príp. zeleniny, si môžete rýchlo a jednoducho vypočítať pomocou našej zaváracej kalkulačky.

2. Ako uvariť džem v 5 krokoch

  • Ovocie starostlivo umyjeme a necháme dobre odkvapkať. Eventuálne poškodené miesta a stopky, jadrá, kôstky atď. odstránime. Ovocie nakrájame na malé kúsky alebo rozmixujeme na kašu, odvážime.
  • Nakrájané ovocie vložíme do veľkého hrnca so širokým dnom. Ak použijeme prípravok Gelfix, najprv ho zmiešame s 2 polievkovými lyžicami cukru z odváženého množstva cukru, potom premiešame s ovocím. Ak použijeme želírovací cukor, zmiešame odvážené ovocie priamo s ním.
  • Použitie Gelfixu: Všetko privedieme za stáleho miešania na silnom plameni do varu a 1 minútu dôkladne povaríme. Len čo sa všetko za stáleho miešania varí, pridáme zvyšok cukru. Zmes za stáleho miešania opäť privedieme do varu, varíme 5 minút a odložíme zo sporáka. Prípadnú penu odstránime.
    Použitie želírovacieho cukru: Všetko za stáleho miešania privedieme do varu a dôkladne povaríme minimálne 5 minút. Prípadnú penu odstránime.
  • Urobíme želírovaciu skúšku.
  • Hotovú zaváraninu ihneď naplníme až po okraj do pripravených pohárov a uzatvoríme viečkami. Poháre necháme asi 5 minút stáť dnom nahor.

Picture -

Picture -

3. Čo je to želírovacia skúška


Picture -

Želírovacia skúška ukáže, či ovocná hmota v priebehu chladnutia dostatočne stuhne, teda či je schopná dostatočne „želírovať“. Na tento účel nanesieme 1 – 2 kávové lyžičky horúcej zaváraniny na malý tanierik, ktorý sme predtým krátko nechali v chladničke. Pokiaľ vzorka zhustne, resp. stuhne do 5 minút, stuhne dostatočne aj zvyšok džemu, marmelády alebo želé v pohároch. Ak si prajeme, aby hmota stuhla viac, jednoducho zamiešame do horúcej zmesi 1 – 2 zarovnané kávové lyžičky Kyseliny citrónovej Dr.Oetker podľa návodu na obale. Zopakujeme želírovaciu skúšku a až potom plníme do pohárov. 

Džem, marmeláda alebo želé sa najprv môžu zdať málo husté, želírovací proces v pohároch však môže trvať až jeden týždeň alebo aj dlhšie.

4. Ako správne skladovať zaváraniny

Zavarené poklady uchovávame na chladnom a tmavom mieste. Budú tak chránené o. i. pred zmenou farby.
Načaté poháre najlepšie uchováme v chladničke, pretože pri odoberaní z pohára sa môže poškodiť pevná štruktúra zaváraniny a môže začať vystupovať šťava. Trvanlivosť zaváranín je minimálne rok. Zaváraniny po pridaní byliniek, orieškov alebo korenia vydržia približne 6 mesiacov.

Výrobky na zaváranie

Viac informácií o zaváraní

Sledujte nás
Sledujte Dr. Oetker na sociálnych sieťach