Flag

Želatína a želé

Želatína
Inšpirácia
Želatína a želé
Želatína

Je prírodná rozpustná bielkovina, ktorá je živočíšneho pôvodu. Má vynikajúce vlastnosti a perfektne drží tvar. Rozpúšťa sa vo vode pri miernom prihrievaní a chladením tuhne. Využíva sa predovšetkým pri príprave rôznych krémov a náplní, dezertov, slaných aspikov či tlačeniek. Na trhu môžete nájsť viac druhov želatíny, z ktorých si môžete vybrať podľa vašich preferencií.

Želatína v plátkoch Dr. Oetker
Picture -

V kuchyni je všestranným pomocníkom, ktorá je vhodná na sladké aj slané variácie jedál. Balenie obsahuje 6 plátkov, ktoré vystačia na 0,5 l tekutiny. Príprava je jednoduchá, plátky nechajte „napučať“ vo vode, potom vyžmýkajte. Za stáleho miešania zohrievajte (pozor nevarte), až do úplného rozpustenia želatíny. K takto rozpustenej plátkovej želatíne okamžite pridajte 2 polievkové lyžice krému alebo šťavy. Následne zapracujte do zvyšného krému.

Želatína na stuženie krémov Dr. Oetker
Picture -

Je číra, jemne mletá želatína, ktorá sa používa na prípravu smotanových, tvarohových, jogurtových krémov a náplní alebo na prípravu dezertov z ovocných štiav. Perfektne drží tvar. Pripravíte si ju zmiešaním obsahu vrecka so 4 polievkovými lyžicami vody a necháte asi 10 minút „napučať“. Za stáleho miešania mierne zohrievajte, kým sa želatína nerozpustí. 

Pozor, nesmie sa variť! 

Aby želatína správne fungovala, nesmie prejsť varom. Pridáte pár lyžíc náplne a následne zapracujte do zvyšného krému. 

Želatína na vaječnú tlačenku a aspiky Dr. Oetker
Picture -

Je špeciálne vyvinutá na prípravu rôznych slaných aspikov, tlačeniek a rôsolov.

 Vyznačuje sa mimoriadnou tuhosťou, vďaka čomu výborne drží tvar. Príprava je jednoduchá, stačí rozpustiť v horúcej vode, náleve či vývare a použijete podľa vášho obľúbeného receptu.

Želatínový stužovač Dr. Oetker
Picture -

Je ideálny na prípravu šľahačkových, jogurtových, tvarohových a smotanových tort a dezertov. Želatínový stužovač môžete používať namiesto klasickej želatíny. Príprava je rýchla a jednoduchá. Žiadne zahrievanie! Želatínový stužovač pripravíte za studena. Stačí zmiešať so 100 ml vody a pridať do krému alebo náplne. 

Cenné rady ako si pripraviť správne želatínu
  • Pozor, želatína sa nesmie variť! Aby  vám správne fungovala, nesmie prejsť varom.
  • Ak vám želatína nestuhla ani po niekoľkých hodinách v chladničke, je možné, že ste ju zohriali na vyššiu teplotu – viac ako 90 stupňov.
  • Ak pripravujete dezert či tortu s viacerými vrstvami želatíny je dôležité nechať predchádzajúcu vrstvu poriadne vychladnúť a stuhnúť.
  • Pri ananáse, kiwi čí figách sú špecifické enzýmy, ktoré potláčajú želírovanie, čo znamená, že želatína nemusí správne stuhnúť. Pre lepší výsledok odporúčame toto ovocie mierne povariť.
  • Ak chcete želatínu zafarbiť bez použitia farbiva, môžete namiesto vody použiť ovocnú šťavu, džús alebo rozmixované ovocie vo farbe, ktorú chcete dosiahnuť.

Recepty s želatínou

Naše výrobky – želatína

Sledujte nás
Sledujte Dr. Oetker na sociálnych sieťach

Viac informácií