O proteínoch

Proteín alebo bielkovina je vysokomolekulárna prírodná látka, ktorej základ tvorí jeden alebo viac reťazcov zložených z jednotlivých aminokyselín. 

Proteíny zastávajú v organizme pestrú paletu funkcií a podobne ako iné bio makromolekuly, sú pre život nevyhnutné. Sú dôležité pre metabolizmus, bunkový cyklus, imunitu a iné dôležité funkcie. Majú regulačné aj stavebné funkcie.

Bielkoviny sú zložené z aminokyselín, ktoré rozdeľujeme na esenciálne a neesenciálne.

Esenciálne aminokyseliny si telo nevie samo vytvoriť a musí ich prijímať výlučne z externých zdrojov, v potrave. Spolu ich je deväť. Leucín, Izoleucín, Treonín, Valín, Lyzín, Tryptofán, Metionín a Histidín a Fenylalanín.

Neesenciálne aminokyseliny si telo vie vytvoriť z esenciálnych aminokyselín.

Zdroje proteínov rozdeľujeme na živočíšne a rastlinné.

Živočíšne proteíny obsahujú všetky produkty živočíšnej výroby – mäso, vnútornosti, kolagén, vajcia, mliečne výrobky. Dodávajú väčšinou všetky esenciálne aminokyseliny, nevyhnutné pre zdravie a ďalšie dôležité mikroživiny. 

Ako rastlinné zdroje proteínov poznáme hlavne strukoviny, obilniny, orechy a semená. Oproti konzumácii živočíšnych bielkovín, neprijímame z nich skoro žiadny cholesterol. Sú kvalitným zdrojom esenciálnych mastných kyselín, minerálov, vitamínov, vlákniny a enzýmov. Ich konzumáciou predchádzame rôznym civilizačným ochoreniam. Amarant a quinoa sú obilniny, ktoré obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny.

Základné typy proteínov

Kazeín

Kazeín je významnou súčasťou mliečneho proteínu, tvorí z neho cca 80 % (zvyšok tvorí srvátkový proteín). Radíme ho medzi kompletné proteíny, čiže obsahuje všetkých 20 proteogénnych aminokyselín.

Najprospešnejšou formou je kazeín, ktorého zdrojom je natívny mliečny proteínový koncentrát a ktorého je spolu so srvátkou súčasťou. Ten sa získava priamo z mlieka ultra filtráciou cez špeciálne membrány a za studena. Je to veľmi šetrná metóda pri ktorej nedochádza k denaturácií bielkoviny a ktorá ponecháva všetky nutričné výhody a citlivé imunitné faktory a aminokyseliny zdrojovej suroviny, mlieka, neporušené. Skladá sa z komplexných proteínových štruktúr nazývaných micely, ktoré sú naviazané na vápenaté, fosfátové a citrátové ióny a má prirodzené ph 6.6, približne rovnako ako ľudské telo. Je teda významným zdrojom vápnika a fosforu v prirodzenej a vysoko dostupnej forme. Je aj veľmi dobrým zdrojom BCAA. Pri kontakte s kyselinou v žalúdku vytvára zrazeninu, čo ho robí pomalšie stráviteľným a tým zaručuje pomalý a postupný prísun aminokyselín trvajúci až 7 hodín do organizmu.

 

Kazeín použitý vo výrobkoch Dr. Oetker je mliečny proteín Milei® MC 80. Sú to vysoko rozpustné kazeínové koncentráty vyrobené z čerstvého odstredeného mlieka pomocou technológie studenej filtrácie, ktorá zabezpečí vysokú kvalitu proteínov. Obsah proteínov je 80% v sušine.

Srvátkový proteín

Srvátkový proteín je podobne ako kazeín súčasťou mliečneho proteínu, kde tvorí cca 20 % (zvyšok cca 80 % je kazeín). Patrí medzi kompletné bielkoviny s veľmi vyrovnaným a dobrým aminokyselinovým spektrom. V porovnaní s kazeínom sa trávi rýchlejšie, je to teda vhodná alternatíva na rýchle doplnenie aminokyselín a regeneráciu po tréningu. Vyznačuje sa vo všeobecnosti veľmi vysokým podielom BCAA (hlavne leucínu).

Kolagén

Napriek tomu že nepatrí medzi kompletné proteíny, pretože obsahuje iba 19 aminokyselín a úplne mu chýba esenciálna aminokyselina tryptofán, patrí medzi najviac zastúpené proteíny v našom tele, bez ktorého by sme nemohli existovať. Je nedielnou súčasťou kostí, kože, kĺbov, šliach, chrupaviek, fascií a iných spojivových tkanív, je súčasťou všetkých orgánov a hrá svoju úlohu aj v nervovom systéme.

Jeho tvorba v tele vekom prirodzene klesá. Má vcelku jedinečné aminokyselinové spektrum. Vyznačuje sa hlavne vysokým množstvom glycínu, Ten je po glutamíne druhou najviac sa vyskytujúcou sa aminokyselinou v ľudskom tele a hrá dôležitú úlohu v takmer každej časti ľudského tela.

Mäso

Mäso, rovnako ako iné hlavné živočíšne bielkoviny, zaraďujeme medzi kompletné bielkoviny, keďže majú komplexné aminokyselinové spektrum. Nie každý druh mäsa je však rovnaký, aj tu sú rozdiely, niekedy nie nezanedbateľné. Z bežne dostupných druhov mäsa, najvyššie aminokyselinové skóre má mäso králičie.

Čo sa obsahu bielkovín týka, tak väčšina druhov mäsa sa pohybuje v rozmedzí od 20 - 25 g bielkoviny na 100 g mäsa.

Mäso nie je len dobrým zdrojom bielkovín, ale aj minerálov ako zinok, železo, selén, horčík, vápnik, fosfor a ďalšie, ako aj vitamíny hlavne skupiny B, ďalej A, D, E, K.

Rastlinné proteíny

Je to jednoznačne najväčšia skupina. Môžeme povedať, že praktický každá rastlina obsahuje určité percento proteínov. Ich koncentrácia (obsah) a kvalita (aminokyselinové sprektrum) sa však odlišujú. A neznamená to, že rastliny ktoré obsahujú percentuálne veľmi málo proteínov, čiže zastúpenie proteínov v celkovej mase rastliny je nízke, majú aj nízku kvalitu proteínu. Napríklad zemiak je takmer čistý škrob a zastúpenie proteínov je iba okolo 1 % z celkovej masy, avšak kvalita proteínu je výnimočná a prevyšuje všetky bežne konzumované rastlinné zdroje ako orechy, semiačka, strukoviny a pod. Naopak, mnohé zrná, aj keď majú oveľa vyšší obsah bielkoviny, tá je často menej kvalitná.

5 zaujímavostí o proteínoch

1. Proteíny sa nachádzajú v úplne každej bunke nášho tela

2. Životný cyklus proteínu v našom organizme trvá asi 2 dni

3. Slovo proteín pochádza z gréckeho „proteios“ znamenajúci primárny alebo na prvom mieste

4. Zo všetkých syrov, obsahuje parmezán najviac proteínov, okolo 38 g na 100 g

5. Prvý objavený proteín bol inzulín

Súhlas so sledovaním

Boli by sme radi, ak by ste súhlasili s tým, aby sme my a naši partneri mohli používať súbory cookie a podobné technológie na lepšie pochopenie spôsobu, akým používate našu webovú lokalitu. Umožní nám to lepšie pochopiť správanie používateľov a prispôsobiť mu našu webovú lokalitu. Okrem toho by sme my aj naši partneri chceli tieto údaje využívať na zasielanie personalizovaných ponúk prostredníctvom ich platforiem. Ak s tým súhlasíte, kliknite na tlačidlo „Súhlasím“. Podrobnejšie informácie nájdete v našich zásadách ochrany osobných údajov. Svoje rozhodnutie môžete kedykoľvek zmeniť.

Potrebné funkcie

Tieto súbory cookie a podobné technológie potrebujeme na zabezpečenie základných funkcií webovej lokality. Medzi ne napríklad patrí aj ukladanie týchto nastavení. Je to výslovne nevyhnutné, aby túto funkciu nebolo možné vypnúť.

Vždy aktívne
Analýzy a personalizácia

Okrem toho by sme sa radi dozvedeli viac o tom, ako používate našu webovú lokalitu, a na základe toho ju optimalizovali pre vás a ďalších používateľov. Na tento účel používame súbory cookie a podobné technológie mapujúce správanie používateľov, ktoré nám pomáhajú vylepšovať našu ponuku pre vás.

Áno

Nie

(Re)marketing/poskytovanie údajov tretím stranám

Aby sme dokázali naše marketingové kampane prispôsobiť vašim potrebám, zhromažďujeme údaje o tom, odkiaľ ste prišli na našu webovú lokalitu a ako reagujete na naše reklamy. To nám pomáha lepšie prispôsobiť naše reklamy a obsah vašim potrebám a záujmom. Naši marketingoví partneri tieto informácie využívajú aj pre vlastné potreby, napr. na personalizáciu vášho konta alebo profilu v rámci ich platformy.

Áno

Nie