
Bezvaječná vianočka
Zloženie
Príprava:
Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s droždím. Pridáme cukor, vanilínový cukor, soľ, kôru, maslo, mlieko, hrozienka a mandle a dôkladne vareškou prepracujeme tak, aby sa cesto nelepilo na stenu misy. Povrch cesta poprášime múkou, zakryjeme utierkou a odložíme na teplé miesto asi 50 minút kysnúť.
Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú pracovnú plochu, rozdelíme ho na 9 dielov a z každého vyvaľkáme valček dlhý asi 28 cm. Valčeky postupne spletáme. Najskôr zapletieme štyri valčeky, potom tri a nakoniec dva. Na plech vyložený papierom na pečenie položíme vrkoč zo štyroch valčekov a chrbtom ruky uprostred urobíme ryhu. Položíme do nej vrkoč z troch dielov a postup opakujeme s posledným vrkočom. Aby vianočka držala pekný tvar, vpichneme do nej na troch miestach špajdľu. Necháme na teplom mieste ešte 20 minút kysnúť. Vianočku pomocou štetca alebo pierka potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme mandľami. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Doba pečenia: asi 50 minút
Teplota horného a spodného ohrevu rúry: 180 °C
Teplota rúry s ventilátorom: 160 °C
Vianočku necháme vychladnúť.
Pred podávaním ju posypeme práškovým cukrom.
Súvisiace recepty

Uzly so slivkovou nátierkou

Slávnostná mandľová torta

Torta s červeným ovocím

Tvarohový koláč na plech

Bezgluténové karobové polienko

Bielková kávová roláda
