na recept Bezgluténová malinová torta s mascarpone krémom
6 ks | bielok |
štipka | soľ |
180 g | cukor kryštálový |
6 ks | žĺtok |
6 PL | olej |
4 balenia | Zlatý klas bezgluténový Dr. Oetker (40 g) |
0,5 balenia | Kypriaci prášok do pečiva Dr. Oetker |
0,5 KL | Finesse citrónová kôra strúhaná Dr. Oetker |
100 g | čokoláda biela |
250 g | smotana na šľahanie (33%) |
1 balíček | Smeta-fix Dr. Oetker |
1 balíček | Vanilkový cukor Dr. Oetker |
250 g | mascarpone |
150 g | smotana kyslá (15%) |
3 PL | cukor práškový |
300 g | maliny (môžu byť aj mrazené) |
1 - 2 PL | voda |
2 PL | cukor kryštálový |
0,5 KL | Extrakt Bourbon vanilka Madagaskar Dr. Oetker |
125 g | maliny čerstvé |
tortová forma (Ø 26 cm) | |
papier na pečenie | |
elektrický ručný šľahač |
Na rozvar z malín v menšom hrnci zahrejeme maliny s vodou, kryštálovým cukrom a vanilkovou arómou. Za občasného miešania varíme kým sa nám maliny nerozvaria (prípadne ich roztlačíme vidličkou).
Vo väčšej mise vyšľaháme bielky so štipkou soli. Keď je sneh polotuhý, po lyžiciach na najvyšších otáčkach zašľahávame cukor, až kým sa nezačnú tvoriť na metličkách špičky a sneh nebude dostatočne tuhý. Do zmesi pridáme 1 žĺtok a zašľaháme na nízkych otáčkach, pridáme 1 PL oleja a opäť zašľaháme. Postup opakujeme kým neminieme všetky žĺtky a olej. Zlatý klas zmiešame s kypriacim práškom. Suchú zmes opatrne pridávame do vyšľahanej zmesi a stierkou alebo vareškou cesto premiešame tak, aby sa bielková zmes čo najmenej porušila. Na záver pridáme citrónovú kôru.
Rúru vyhrejeme na 160 °C (odporúčame spodný a horný ohrev, nie teplovzduch). Rošt v rúre umiestnime tak, aby bola tortová forma pri pečení v strede rúry. Tortovú formu vystelieme papierom na pečenie tak, že na spodnú časť tortovej formy položíme papier na pečenie, obruč zatvoríme a prebytočný papier po stranách odstrihneme. Boky tortovej formy vymastíme. Cesto vylejeme do tortovej formy vložíme do vyhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra: 160 °C
Doba pečenia: asi 40 minút
Cesto vyberieme z rúry a necháme 5 min. odstáť na mriežke. Potom ostrým nožom oddelíme korpus od bočných strán formy a necháme chladnúť aspoň 1 hodinu.
Na krém rozpustíme bielu čokoládu vo vodnom kúpeli a necháme schladnúť na izbovú teplotu. Mascarpone v inej miske premiešame s vanilkovým cukrom, pridáme kyslú smotanu, bielu čokoládu a krém dôkladne premiešame. Podľa chuti dosladíme práškovým cukrom. Šľahačkovú smotanu so Smeta-fixom vyšľaháme do peny. Šľahačku po častiach opatrne stierkou zamiešame do krému a odložíme do chladničky na 30 minút chladnúť.
Korpus pozdĺžne rozrežeme na dve časti. Ak sa v strede korpus vydul, vrchnú časť zrežeme do roviny. Spodný diel potrieme polovicou rozvaru, na ktorý nanesieme tretinu krému takmer po okraj. Na krém rozložíme niekoľko čerstvých malín a zarovnáme krémom. Druhý korpus potrieme na reznej strane rozvarom, priložíme na krém a zľahka pritlačíme.
Povrch torty potrieme zvyškom rozvaru. Zvyšným krémom potrieme vrch a boky torty a uhladíme. Ozdobíme malinami a hoblinkami bielej čokolády a odložíme do chladničky aspoň na 2 hodiny.
Na porciu/ kus | Na 100 g / ml | |
---|---|---|
Energia |
1478
kJ
353 kcal |
992
kJ
237 kcal |
Tuk | 18.51 g | 12.42 g |
Sacharidy | 31.46 g | 21.11 g |
Bielkoviny | 3.84 g | 2.58 g |
Boli by sme radi, ak by ste súhlasili s tým, aby sme my a naši partneri mohli používať súbory cookie a podobné technológie na lepšie pochopenie spôsobu, akým používate našu webovú lokalitu. Umožní nám to lepšie pochopiť správanie používateľov a prispôsobiť mu našu webovú lokalitu. Okrem toho by sme my aj naši partneri chceli tieto údaje využívať na zasielanie personalizovaných ponúk prostredníctvom ich platforiem.
Ak s tým súhlasíte, kliknite na tlačidlo „Súhlasím“. Váš súhlas výslovne zahŕňa aj súhlas s možnosťou transferu údajov do USA v zmysle článku 49 GDPR resp. § 51 Zákona č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov. Podrobnejšie informácie nájdete v našich zásadách ochrany osobných údajov, pričom tu môžete získať aj podrobnejšie informácie o prenose údajov technologickým dodávateľom/ poskytovateľom a partnerom v USA. Svoje rozhodnutie môžete kedykoľvek zmeniť.
Tieto súbory cookie a podobné technológie potrebujeme na zabezpečenie základných funkcií webovej lokality. Medzi ne napríklad patrí aj ukladanie týchto nastavení. Je to výslovne nevyhnutné, aby túto funkciu nebolo možné vypnúť.
Okrem toho by sme sa radi dozvedeli viac o tom, ako používate našu webovú lokalitu, a na základe toho ju optimalizovali pre vás a ďalších používateľov. Na tento účel používame súbory cookie a podobné technológie mapujúce správanie používateľov, ktoré nám pomáhajú vylepšovať našu ponuku pre vás.
Taktiež využívame technologických poskytovateľov, ktorí môžu postúpiť Vaše údaje do USA. V takomto prípade existuje potenciálne riziko, že americké bezpečnostné služby môžu sprístupniť Vaše údaje bez predchádzajúceho upozornenia, pričom pravdepodobne proti tomu nebudete mať možnosť uplatniť účinný prostriedok v USA.
Áno
Nie
Aby sme dokázali naše marketingové kampane prispôsobiť vašim potrebám, zhromažďujeme údaje o tom, odkiaľ ste prišli na našu webovú lokalitu a ako reagujete na naše reklamy. To nám pomáha lepšie prispôsobiť naše reklamy a obsah vašim potrebám a záujmom. Naši marketingoví partneri tieto informácie využívajú aj pre vlastné potreby, napr. na personalizáciu vášho konta alebo profilu v rámci ich platformy.
Taktiež spolupracujeme s partnermi, ktorí môžu postúpiť Vaše údaje do USA. V takomto prípade existuje potenciálne riziko, že americké bezpečnostné služby môžu sprístupniť Vaše údaje bez predchádzajúceho upozornenia, pričom pravdepodobne proti tomu nebudete mať možnosť uplatniť účinný prostriedok v USA.
Áno
Nie