Flag

Bezgluténová malinová torta s mascarpone krémom

12 porcií
Náročné
80
Neodolateľná letná kombinácia so Zlatým klasom bezgluténovým Dr. Oetker.
Zloženie
Príprava
Náš tip
Ak chceme rozvar bez zrniečok, prepasírujeme ho cez sitko.
Náš tip
Ak si chceme byť istí, že je korpus správne upečený, zapichneme doň špajdľu. Ak je po vytiahnutí špajdľa čistá, bez cesta, korpus je správne upečený.
Náš tip
Ak cesto počas pečenia zhora príliš hnedne, prikryjeme formu papierom na pečenie.
Picture -
Picture -
PROSÍME VÁS O OHODNOTENIE RECEPTU
Ako sa vám tento recept podaril?

Súvisiace recepty

Sledujte nás
Sledujte Dr. Oetker na sociálnych sieťach
Picture - Hero image

Zloženie

Na cesto
6 ksbielok
štipkasoľ
180 gcukor kryštálový
6 ksžltok
6 PLolej
4 baleniaZlatý klas bezgluténový Dr. Oetker (40 g)
0,5 baleniaKypriaci prášok do pečiva Dr. Oetker
0,5 KLFinesse citrónová kôra strúhaná Dr. Oetker
Na krém
100 gčokoláda biela
250 gsmotana na šľahanie (33%)
1 balíčekSmeta-fix Dr. Oetker
1 balíčekVanilkový cukor Dr. Oetker
250 gmascarpone
150 gsmotana kyslá (15%)
3 PLcukor práškový
Na rozvar
300 gmaliny (môžu byť aj mrazené)
1 - 2 PLvoda
2 PLcukor kryštálový
0,5 KLExtrakt Bourbon vanilka Madagaskar Dr. Oetker
Na ozdobenie
125 gmaliny čerstvé
Okrem toho potrebujeme
tortová forma (Ø 26 cm)
papier na pečenie
elektrický ručný šľahač
Picture - Zlatý klas bezgluténový Dr. Oetker (40 g)
Picture - Kypriaci prášok do pečiva Dr. Oetker
Picture - Finesse citrónová kôra strúhaná Dr. Oetker
Picture - Smeta-fix Dr. Oetker
Picture - Vanilkový cukor Dr. Oetker
Picture - Extrakt Bourbon vanilka Madagaskar Dr. Oetker
1

Na rozvar z malín v menšom hrnci zahrejeme maliny s vodou, kryštálovým cukrom a vanilkovou arómou. Za občasného miešania varíme kým sa nám maliny nerozvaria (prípadne ich roztlačíme vidličkou).

2

Vo väčšej mise vyšľaháme bielky so štipkou soli. Keď je sneh polotuhý, po lyžiciach na najvyšších otáčkach zašľahávame cukor, až kým sa nezačnú tvoriť na metličkách špičky a sneh nebude dostatočne tuhý. Do zmesi pridáme 1 žĺtok a zašľaháme na nízkych otáčkach, pridáme 1 PL oleja a opäť zašľaháme. Postup opakujeme kým neminieme všetky žĺtky a  olej. Zlatý klas zmiešame s kypriacim práškom. Suchú zmes opatrne pridávame do vyšľahanej zmesi a stierkou alebo vareškou cesto premiešame tak, aby sa bielková zmes čo najmenej porušila. Na záver pridáme citrónovú kôru.

3

Rúru vyhrejeme na 160 °C (odporúčame spodný a horný ohrev, nie teplovzduch). Rošt v rúre umiestnime tak, aby bola tortová forma pri pečení v strede rúry. Tortovú formu vystelieme papierom na pečenie tak, že na spodnú časť tortovej formy položíme papier na pečenie, obruč zatvoríme a prebytočný papier po stranách odstrihneme. Boky tortovej formy vymastíme. Cesto vylejeme do tortovej formy vložíme do vyhriatej rúry a pečieme.

Doba pečenia: asi 40 minút

Elektrická rúra: 160 °C

4

Cesto vyberieme z rúry a necháme 5 min. odstáť na mriežke. Potom ostrým nožom oddelíme korpus od bočných strán formy a necháme chladnúť aspoň 1 hodinu.

5

Na krém rozpustíme bielu čokoládu vo vodnom kúpeli a necháme schladnúť na izbovú teplotu. Mascarpone v inej miske premiešame s vanilkovým cukrom, pridáme kyslú smotanu, bielu čokoládu a krém dôkladne premiešame. Podľa chuti dosladíme práškovým cukrom. Šľahačkovú smotanu so Smeta-fixom vyšľaháme do peny. Šľahačku po častiach opatrne stierkou zamiešame do krému a odložíme do chladničky na 30 minút chladnúť.

6

Korpus pozdĺžne rozrežeme na dve časti. Ak sa v strede korpus vydul, vrchnú časť zrežeme do roviny. Spodný diel potrieme polovicou rozvaru, na ktorý nanesieme tretinu krému takmer po okraj. Na krém rozložíme niekoľko čerstvých malín a zarovnáme krémom. Druhý korpus potrieme na reznej strane rozvarom, priložíme na krém a zľahka pritlačíme.

7

Povrch torty potrieme zvyškom rozvaru. Zvyšným krémom potrieme vrch a boky torty a uhladíme. Ozdobíme malinami a hoblinkami bielej čokolády a odložíme do chladničky aspoň na 2 hodiny.

Náš tip

  • Ak chceme rozvar bez zrniečok, prepasírujeme ho cez sitko.
  • Ak si chceme byť istí, že je korpus správne upečený, zapichneme doň špajdľu. Ak je po vytiahnutí špajdľa čistá, bez cesta, korpus je správne upečený.
  • Ak cesto počas pečenia zhora príliš hnedne, prikryjeme formu papierom na pečenie.