Flag

Kvásková vianočka

asi 10 porcí
Jednoduché
125
Voňavá vianočka s Ražným kváskom Dr. Oetker, ktorá nesmie chýbať na žiadnom adventnom stole.
Zloženie
Príprava
Picture -
Picture -
PROSÍME VÁS O OHODNOTENIE RECEPTU
Ako sa vám tento recept podaril?

Súvisiace recepty

Sledujte nás
Sledujte Dr. Oetker na sociálnych sieťach
Picture - Hero image

Zloženie

Na cesto
80 ghrozienka
2 PLrum
300 mlmlieko
100 gmaslo
500 gmúka polohrubá
štipkasoľ
1 balíčekDroždie Dr. Oetker
1 balíčekRažný kvások Dr. Oetker
80 gcukor práškový
1 balíčekVanilínový cukor Dr. Oetker
1 balíčekFinesse citrónová kôra strúhaná Dr. Oetker
štipkamuškátový oriešok mletý
2 ksvajce
Na potretie a posypanie
1 ksvajce
80 gmandľové plátky
Okrem toho potrebujeme
plech na pečenie (30 x 40 cm)
Picture - Droždie Dr. Oetker
Picture - Ražný kvások Dr. Oetker
Picture - Vanilínový cukor Dr. Oetker
Picture - Finesse citrónová kôra strúhaná Dr. Oetker
1

Na prípravu cesta hrozienka namočíme do rumu a necháme ich asi hodinu macerovať. V kastróliku zohrejeme mlieko a necháme v ňom rozpustiť maslo. V mise zmiešame múku so soľou, droždím, kváskom, cukrom, vanilínovým cukrom, citrónovou kôrou a muškátovým orieškom. Pridáme vajcia, maslo rozpustené v mlieku a hrozienka a ručne vypracujeme cesto dohladka. Cesto poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme asi 45 minút na teplom mieste kysnúť.

2

Vykysnuté cesto na pomúčenej pracovnej ploche premiesime a rozdelíme na deväť rovnakých dielov. Z každého dielu vyvaľkáme valček, ktorý postupne splietame do vianočky. Najprv upletieme vrkoč zo štyroch, potom z troch a nakoniec z dvoch valčekov. Vianočku prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie, prikryjeme utierkou a necháme ešte asi 15 minút kysnúť. Potom ju potrieme pomocou štetca alebo pierka rozšľahaným vajcom a posypeme plátkami mandlí. Na troch miestach do nej zapichneme špajdle, aby sa nám vianočka počas pečenia nezrútila. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Doba pečenia: asi 45 minút

Elektrická rúra: 190 °C

Teplovzdušná rúra: 170 °C

3

Vianočku necháme vychladnúť a pred podávaním pocukrujeme práškovým cukrom.