Flag

Makovo slivková štrúdľa

1 závin
Stredne náročné
180
Inšpirácia z tradičných receptov západného Slovenska, so Zlatým klasom Dr. Oetker.
Zloženie
Príprava
Picture -
Picture -
PROSÍME VÁS O OHODNOTENIE RECEPTU
Ako sa vám tento recept podaril?

Súvisiace recepty

Sledujte nás
Sledujte Dr. Oetker na sociálnych sieťach
Picture - Hero image

Zloženie

Na tukové cesto
100 gmúka hladká
250 gmaslo (nahrubo nastrúhané)
Na vodové cesto
150 gmúka hladká
štipkasoľ
75 mlvoda
1 ksžltok
2 KLocot
Na krém
350 gkompót slivkový (hmotnosť po odkvapkaní)
1 balíčekZlatý klas Originál Dr. Oetker (à 40 g)
370 mlšťava z kompótu (prípadne doplnené vodou)
1 balíčekTrstinový cukor s rumovou arómou Dr. Oetker
Na náplň
100 gslivky sušené (namočené v horúcej vode)
130 g100 % Mak mletý Dr. Oetker
1 balíčekTrstinový cukor s rumovou arómou Dr. Oetker
2 zarovnané PLcukor práškový
20 gmaslo
Na potretie
1 ksbielok
Ešte potrebujeme
plech na pečenie
Picture - Zlatý klas Originál Dr. Oetker (à 40 g)
Picture - Trstinový cukor s rumovou arómou Dr. Oetker
Picture - 100 % Mak mletý Dr. Oetker
Picture - Trstinový cukor s rumovou arómou Dr. Oetker
1

Lístkové cesto pozostáva z dvoch zložiek – z tukovej a vodovej.

2

Na prípravu tukového cesta vypracujeme múku s maslom dohladka a vytvarujeme z cesta tehličku. Cesto uložíme asi na hodinu do chladničky.

3

Na prípravu vodového cesta v mise zmiešame múku so soľou. Pridáme vodu, žĺtok a ocot a ručne vypracujeme dohladka. Cesto necháme asi hodinu odpočinúť. Na pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkáme vodové cesto do štvorca o hrúbke asi 1 cm. Do stredu štvorca položíme tehličku z tukového cesta a cez ňu preložíme konce vyvaľkaného vodového cesta. Je dôležité cesto vaľkať všetkými smermi. Kebyže ho vaľkáme jedným  smerom, cesto by sa pri pečení zmŕšťovalo. Cesto vyvaľkáme na obdĺžnik, následne ho opäť preložíme 3 x cez seba, trochu valčekom stlačíme a necháme asi 15 minút odpočinúť. Postup 3-4 x opakujeme, aby cesto pekne „listovalo“.

4

Necháme kompót odkvapkať na sitku a šťavu pritom zachytíme.

5

Na prípravu krému uvaríme Zlatý klas so šťavou a cukrom na hustý krém a necháme za občasného premiešania vychladnúť.

6

Cesto rozvaľkáme na tenký plát. Na kraj cesta, ktorý budeme rolovať, nanesieme na polovicu nakrájané sušené slivky.  Celý plát cesta posypeme 2/3 maku, oboma cukrami a pokladieme odkvapkanými nakrájanými slivkami. Medzí slivky nanesieme vychladnutý krém, posypeme zbytkom maku a poukladáme plátky masla. Opatrne zarolujeme a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie.

7

Povrch poprepichávame vidličkou a potrieme pomocou štetca alebo mašľovačky bielkom. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Doba pečenia: asi 45 minút

Elektrická rúra: 180 °C

Teplovzdušná rúra: 160 °C

8

Štrúdľu necháme vychladnúť.