Flag

Veľkonočné vajce

asi 12 porcí
Stredne náročné
80
Originálna veľkonočná torta, ktorá ozdobí jarný slávnostný stôl.
Zloženie
Príprava
Náš tip
Odrezanú časť korpusu môžeme nadrobiť a bočné strany torty obaliť rozdrobeným korpusom.
Picture -
Picture -
PROSÍME VÁS O OHODNOTENIE RECEPTU
Ako sa vám tento recept podaril?

Súvisiace recepty

Sledujte nás
Sledujte Dr. Oetker na sociálnych sieťach
Picture - Hero image

Zloženie

Na cesto
5 ksbielok
5 ksžltok
130 gcukor práškový
3 PLvoda
130 gmúka polohrubá
na špičku nožaKypriaci prášok do pečiva Dr. Oetker
1 PLorechy vlašské mleté
1 zarovnaná PLHolandské kakao Dr. Oetker preosiate
Na krém
1 balenieKrémová náplň vanilková Dr. Oetker
200 mlmlieko studené
2 - 3 PLcukor práškový
Na ozdobenie
175 gkompót mandarínkový (hmotnosť po odkvapkaní)
230 gkompót hruškový (hmotnosť po odkvapkaní)
voda na doplnenie šťavy z hrušiek
2 balíčkyTortové želé číre Dr. Oetker
2 PLcukor
Okrem toho potrebujeme
tortová forma (Ø 26 cm)
elektrický ručný šľahač
papier na pečenie
Picture - Kypriaci prášok do pečiva Dr. Oetker
Picture - Holandské kakao Dr. Oetker preosiate
Picture - Krémová náplň vanilková Dr. Oetker
Picture - Tortové želé číre Dr. Oetker
1

Na prípravu cesta v mise vyšľaháme bielky elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha. V inej mise vyšľaháme žĺtky s cukrom a vodou do peny. Pridáme sneh, múku zmiešanú s kypriacim práškom, orechami a kakaom a vymiešame dohladka. Cesto nalejeme do formy vyloženej papierom na pečenie a uhladíme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Doba pečenia: asi 30 minút

Elektrická rúra: 180 °C

Teplovzdušná rúra: 160 °C

2

Korpus necháme vychladnúť. Zo spodného dielu opatrne stiahneme papier na pečenie. Potom z korpusu vykrojíme tvar vajca (okraje zrežeme tak, aby bol korpus oválny).  Korpus raz pozdĺžne prekrojíme. Vrchnú časť korpusu prenesieme na podnos odrezanou stranou nadol.

3

Na prípravu krému vyšľaháme náplň s mliekom a cukrom podľa návodu na obale. Polovicu krému nanesieme na spodný korpus a uhladíme. Zakryjeme druhou časťou korpusu. Zvyšok krému nanesieme na povrch a strany korpusu a uhladíme. Z papiera na pečenie vytvoríme manžetu – pás dlhý asi 80 cm a široký 9 cm. Manžetu upevníme tesne okolo celej torty a konce spojíme kancelárskou sponkou alebo kolieskom. Krém pomocou stierky uhladíme až k papieru, aby nám želé nepretieklo. Odložíme asi na hodinu do chladničky.

4

Na ozdobenie necháme kompóty na sitku odkvapkať a z hruškového kompótu zachytíme šťavu. Šťavu doplníme vodou do 500 ml a pripravíme želé s cukrom podľa návodu na obale. Mandarínky poukladáme do stredu na povrch torty ako žĺtok a okolo nich poukladáme na plátky nakrájané hrušky ako bielok. Želé opatrne nalejeme na ovocie a odložíme aspoň na 3 hodiny do chladničky.

Náš tip

  • Odrezanú časť korpusu môžeme nadrobiť a bočné strany torty obaliť rozdrobeným korpusom.