Na prípravu žemľovky vyšľaháme žĺtky s mliekom a cukrom. Vianočku nakrájame priečne na kolieska hrubé asi 1 cm. Postupne ich namáčame v žĺtkovej zmesi a ukladáme tesne vedľa seba na dno pekáča vymasteného lyžicou masla.
Makovú náplň pripravíme s mliekom podľa návodu na obale. Náplň rozložíme na vrstvu vianočky v pekáči a navrch dáme ďalšiu vrstvu zvlhčenej vianočky. Pokračujeme vrstvou sliviek, ktoré zľahka poprášime škoricovým cukrom. Prikryjeme poslednou vrstvou vianočky namočenej v žĺtkoch. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Doba pečenia: asi 25 minút
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Bielky najskôr vyšľaháme s vodou a potom postupne pridávame cukor tak, aby vznikol tuhý sneh. Predpečenú žemľovku vyberieme z rúry a rozotrieme na ňu pripravený sneh. Vložíme späť do rúry a pečieme ešte asi 15 minút, aby sneh nadobudol jemnú zlatistú farbu.
Súvisiace recepty
Sladké pečenie
Sladké pečenie