NÁŠ SVeT

Zameranie na suroviny

Otázky, ktoré dostávame na našu zákaznícku linku, jasne ukazujú na rastúci záujem spotrebiteľov o udržateľnejšiu spotrebu. Zákazníkov obzvlášť zaujímajú suroviny živočíšneho pôvodu alebo suroviny, ktoré pochádzajú z ekologicky citlivých regiónov alebo regiónov, v ktorých je netransparentné dodržiavanie férových pracovných podmienok.

 

Pre niektoré suroviny sme nastavili obzvlášť vysoké požiadavky na udržateľnosť.

 

V súlade s tým sme definovali požiadavky na zlepšenie spoločenskej a environmentálnej úrovne pri niektorých surovinách v Potravinárskom štandarde Dr. Oetker.

Kakao

Spoločnosť Dr. Oetker používa rôzne typy kakaa a čokolády. Spoločnosť tieto suroviny obvykle získava už spracované, a preto nie priamo z krajín, kde sa pestujú. Aby sme zaistili, že sú dodržiavané medzinárodné štandardy práce, kupujeme pre všetky vyrábané alebo nakupované produkty od roku 2020 len udržateľne pestované kakao s certifikáciou UTZ/Rainforest Alliance. Toto opatrenie má najmä vylúčiť problém nútenej práce a detskej práce a zaistiť vyplácanie spravodlivých miezd.

Palmový olej

Vzhľadom na svoje vlastnosti je palmový olej veľmi populárnou surovinou. Je bez chuti, tepelne stabilný, má dlhú životnosť a nemusí sa chemicky stužovať na dosiahnutie požadovanej konzistencie. Preto v nedávnych rokoch prudko stúpol globálny dopyt po palmovom oleji. To malo v minulosti za následok zväčšovanie oblastí pestovania, najmä v hlavných tropických oblastiach, ako je Malajzia alebo Indonézia, prostredníctvom nelegálneho vyrubovania a vypaľovania dažďových pralesov s negatívnymi dopadmi na životné prostredie, biodiverzitu a miestnu populáciu.

Okrem certifikácie RSPO (nezávislá organizácia: Round Table On Sustainable Palm Oil) stále častejšie hľadáme možné alternatívy k používaniu palmového oleja. Vo veľkom množstve našich výrobkov sme palmový olej vymenili za iné rastlinné oleje. V niektorých prípadoch ale nie je také jednoduché túto surovinu vymeniť z dôvodu zachovania kvality alebo kvôli nedostatočnej dostupnosti na strane dodávateľov. Úplný prechod na iné oleje sa z ekologického hľadiska nezdá byť rozumnou alternatívou. Problém by sa ešte zhoršil potrebou rozšíriť kultivované plochy na pestovanie iných typov olejov. Navyše pre mnohé z takých typov olejov, ako je kokosový olej alebo bambucký tuk, zatiaľ neexistujú štandardy porovnateľné s RSPO. To znamená, že je aktuálne zložité posudzovať možné ekologické a tiež spoločenské dôsledky v pestovateľských krajinách. Z týchto dôvodov naďalej usilujeme o čo najnižšiu možnú spotrebu palmového oleja, ale zároveň v tejto chvíli považujeme jeho úplné vylúčenie za neuskutočniteľné a nerozumné.

Mäso a údenárske produkty a tiež vajcia a vaječné produkty

Potravinársky štandard spoločnosti Dr. Oetker definuje rôzne požiadavky s ohľadom na ochranu zvierat a druhov: od roku 2008 nakupujeme kuracie mäso z halového chovu. Od roku 2013 aj vajcia a vaječné produkty výhradne z podstielkového chovu. Okrem toho výslovne upozorňujeme našich dodávateľov mäsa alebo mäsových výrobkov na zákaz používania antibiotík pri výkrme alebo urýchlení výkrmu, ktorý platí na území celej Európskej únie od roku 2006.

Pracujeme aj na koncepte zaistenia budúcnosti, ktorý chce zlepšiť transparentnosť v rámci dodávateľských reťazcov a znížiť ich zložitosť. Zároveň si tento koncept kladie za cieľ ďalej zlepšovať životné podmienky zvierat pri produkcii surovín používaných v spoločnosti Dr. Oetker.

Spoločnosť Dr. Oetker si stanovila cieľ do roku 2025 nakupovať pre svoje výrobky predávané v Európe výhradne kuracie mäso, ktoré minimálne spĺňa kritériá Európskej iniciatívy pre brojlery. Tieto kritériá sú prísnejšie než zákonné požiadavky. Napríklad je povolená hustota chovu 30 kilogramov na meter štvorcový, oproti 42 kilogramom na meter štvorcový podľa európskej legislatívy.

Tuniak

Potravinársky štandard Dr. Oetker formuluje jasné požiadavky spoločnosti na dodávateľa tuniaka, ktorého používame v našej pizzi. Obmedzujeme sa na rybárske metódy, ktoré minimalizujú to, čo poznáme ako vedľajší úlovok. Sem patrí, okrem iného, aj nepoužívanie špeciálneho vybavenia na rybolov FAD a metódy rybolovu šetrné k delfínom. Tým významne prispievame k ochrane zdravia delfínov, ktorí sú bez príslušných opatrení často zranení, keď nastane odchyt. Spoločnosť Dr. Oetker preto požaduje od svojich dodávateľov príslušné certifikáty (bez delfínov ako vedľajších úlovkov a bez FAD).

Na podporu udržateľného rybolovu spolupracuje Dr. Oetker s Radou MSC (Marine Stewardship Council) a používa vo svojich jednotlivých výrobkoch tuniaka s príslušnou certifikáciou. MSC riadi ekologické certifikačné programy na podporu udržateľného rybolovu. MSC za dobu svojej pôsobnosti rozšírila svoje kritériá aj na spoločenské aspekty. Okrem ekologických štandardov musia teraz rybolovy s certifikáciou MSC špecifikovať aj to, aké predpisy a mechanizmy používajú s cieľom vylúčenia nútenej a detskej práce. Ponúkaním a kupovaním produktov s modrou pečaťou MSC spoločnosti aj spotrebitelia podporujú zodpovedný rybolov na celej našej planéte.

Súhlas so sledovaním

Boli by sme radi, ak by ste súhlasili s tým, aby sme my a naši partneri mohli používať súbory cookie a podobné technológie na lepšie pochopenie spôsobu, akým používate našu webovú lokalitu. Umožní nám to lepšie pochopiť správanie používateľov a prispôsobiť mu našu webovú lokalitu. Okrem toho by sme my aj naši partneri chceli tieto údaje využívať na zasielanie personalizovaných ponúk prostredníctvom ich platforiem. Ak s tým súhlasíte, kliknite na tlačidlo „Súhlasím“. Podrobnejšie informácie nájdete v našich zásadách ochrany osobných údajov. Svoje rozhodnutie môžete kedykoľvek zmeniť.

Potrebné funkcie

Tieto súbory cookie a podobné technológie potrebujeme na zabezpečenie základných funkcií webovej lokality. Medzi ne napríklad patrí aj ukladanie týchto nastavení. Je to výslovne nevyhnutné, aby túto funkciu nebolo možné vypnúť.

Vždy aktívne
Analýzy a personalizácia

Okrem toho by sme sa radi dozvedeli viac o tom, ako používate našu webovú lokalitu, a na základe toho ju optimalizovali pre vás a ďalších používateľov. Na tento účel používame súbory cookie a podobné technológie mapujúce správanie používateľov, ktoré nám pomáhajú vylepšovať našu ponuku pre vás.

Áno

Nie

(Re)marketing/poskytovanie údajov tretím stranám

Aby sme dokázali naše marketingové kampane prispôsobiť vašim potrebám, zhromažďujeme údaje o tom, odkiaľ ste prišli na našu webovú lokalitu a ako reagujete na naše reklamy. To nám pomáha lepšie prispôsobiť naše reklamy a obsah vašim potrebám a záujmom. Naši marketingoví partneri tieto informácie využívajú aj pre vlastné potreby, napr. na personalizáciu vášho konta alebo profilu v rámci ich platformy.

Áno

Nie