Ako sme si už povedali, ide o kyselinu. Preto je s ňou potrebné zaobchádzať opatrne a predovšetkým, vyhýbať sa kontaktu s očami.
Ak máte citlivú pokožku, odporúča sa pri kontakte s ňou použiť gumené rukavice.
Ani s konzumáciou kyseliny to netreba preháňať, pretože vo väčších množstvách môže napádať zubnú sklovinu.
Odporúčame tiež nepoužívať kyselinu citrónovú na mramor a iné vápencové povrchy, pretože kyselina narúša ich minerálnu štruktúru.
Kyselina citrónová môže reagovať s hliníkom. Ak ju používate na odvápnenie, vopred sa ubezpečte, či domáce spotrebiče neobsahujú žiadne holé hliníkové súčasti, príp. postupujte podľa odporúčaní výrobcu – nájdete ich napríklad v priloženom návode na používanie.
Na odvápnenie parných žehličiek sa kyselina citrónová veľmi nehodí, pretože sa roztok zohrieva na príliš vysokú teplotu. Môže tak vzniknúť ťažko rozpustný citrát a usadzovať sa, čo by dýzy a vedenia v prístroji ešte viac upchalo. Lepším riešením je tu ocot.
Čím vyššia je koncentrácia kyseliny, tým rýchlejšie dochádza k napadnutiu materiálov. Pri správnom používaní sa však kyselina citrónová výborne hodí na odvápňovanie, preto je aj súčasťou väčšiny produktov určených na odstránenie vodného kameňa, ktoré sú v predaji. Aby sa netvoril ťažko rozpustný citrát a aby prístroje aj plochy vydržali čo najdlhšie, odporúča sa odstraňovať vodný kameň radšej častejšie a so slabším koncentrátom kyseliny, ktorý sa len krátko zohreje. Keď znížite podiel kyseliny, zato však roztok aplikujete častejšie, môžete pomocou nanajvýš šetrnej zmesi dosiahnuť rovnaký efekt.
KYSELiNA CiTRÓNOVÁ
Recepty s kyselinou citrónovou
Inšpirujte sa našimi receptami a objavte, ako môže kyselina citrónová obohatiť vašu kuchyňu a pomôcť v domácnosti.
Získajte pravidelnú dávku inšpirácie priamo do vašej e-mailovej schránky! Prihláste sa k odberu newsletteru a budeme vás pravidelne informovať o najnovších receptoch, cenných tipoch, exkluzívnych súťažiach a zaujímavých výrobkoch.