Návod na oživenie sušeného Ražného kvásku

Návod na oživenie sušeného Ražného kvásku Dr. Oetker na jednorazové použitie:

1 balíček Ražného kvásku Dr. Oetker rozmiešame v troške vody a necháme asi 0,5 h stáť.

Potom pridáme 2 lyžice ražnej hladkej múky a rovnaké množstvo vody, ktoré dobre premiešame v pohári, priklopíme na voľno viečkom a necháme pri izbovej teplote stáť. Počas toho ho môžeme niekoľkokrát premiešať. 

Po 24 hodinách kvások „prikŕmime“ ďalšími 2 lyžicami múky a vody, potom ešte prikrmujeme 2× denne niekoľko dní. Cca po 4 – 5 dňoch kŕmenia je kvások hotový a pripravený na použitie (záleží ale na teplote v miestnosti, nemala by klesnúť pod 21 °C a presiahnuť 35 °C).

Návod na oživenie sušeného Ražného kvásku Dr. Oetker na ďalšie uchovávanie:

Počiatočné ingrediencie:
1 balíček Ražného kvásku Dr. Oetker 
400 ml vlažnej vody
200 g celozrnnej ražnej hladkej múky

Vo vyššej nádobe zmiešame sušený kvások, celozrnnú žitnú múku a vlažnú vodu, najlepšie ručnou metlou na šľahanie. Nádobu umiestnime na teplé miesto, prikryjeme potravinárskou fóliou (na niekoľkých miestach prepichneme). 

Druhý deň (za 24 hodín) pridáme 100 ml teplej vody, len vlažnej, nesmie byť horúca a cca 30 g ražnej celozrnnej múky. Znova dobre premiešame, najlepšie metličkou a opäť prikryjeme a necháme ďalej na teplom mieste. Po ďalších približne 6 hodinách už uvidíme prvé bublinky, ale celkovo by mal byť ešte pokoj. Kvasenie sa ešte len štartuje.

Tretí deň sa začína kvások už zdvíhať. Pridáme opäť cca 30 g celozrnnej ražnej múky a 100 ml vlažnej vody a dôkladne metlou premiešame. Prikryjeme a necháme ďalej prekvasiť. Konzistencia kvásku je kašovitá a i napenená.

Štvrtý deň je možné kvások použiť na pečenie chleba v množstve podľa konkrétneho receptu. Zvyšok prikŕmime vrchovatou lyžicou ražnej múky (cca 25 g) a 50 ml vlažnej vody, premiešame a necháme ešte do večera prekvasiť. 

Potom kvások uchovávame v chlade v chladničke, kde nám vydrží asi 5 dní maximálne až týždeň v pokoji bez „prikŕmenia“. Do týždňa je vhodné ho spotrebovať. Ak oň nechceme prísť, je dobré ho najneskôr do týždňa vybrať z chladničky a „prikŕmiť“ múkou podľa nižšie uvedeného postupu a potom opäť po oživení do chladničky vrátiť.

1. Vyberieme kvások z chladničky (väčšinou je ho približne 50 – 100 g), dáme ho do väčšej nádoby, primiešame 100 g ražnej múky a 100 ml vlažnej vody, prikryjeme a necháme stáť 4 – 6 hodín pri 22 – 26 °C. Kvások by mal zväčšiť objem a po nejakom čase začať klesať. 

2. Keď je kvások hladný (jeho objem sa zmenšil a už ďalej neklesá), primiešame ďalších 100 g ražnej múky a 30 – 50 ml vlažnej vody až vznikne hustejšie cesto. Necháme stáť asi 6 hodín pri cca 30 °C. 

3. Keď je kvások opäť hladný (jeho objem sa zmenšil a už ďalej neklesá), primiešame ďalších 100 g ražnej múky a 150 – 180 ml vlažnej vody. Necháme stáť 3 – 4 hodiny pri 28 – 30 °C. 

4. Keď je kvások vo fáze klesania alebo už je „spľasknutý“ úplne, môžeme pripraviť cesto na chleba. Z kvásku odoberieme niekoľko lyžíc, ktoré dáme v uzatvorenom pohári (nie pevne uzatvorenom!) do chladničky a zvyšok kvásku použijeme do chleba. 

Súhlas so sledovaním

Boli by sme radi, ak by ste súhlasili s tým, aby sme my a naši partneri mohli používať súbory cookie a podobné technológie na lepšie pochopenie spôsobu, akým používate našu webovú lokalitu. Umožní nám to lepšie pochopiť správanie používateľov a prispôsobiť mu našu webovú lokalitu. Okrem toho by sme my aj naši partneri chceli tieto údaje využívať na zasielanie personalizovaných ponúk prostredníctvom ich platforiem.

Ak s tým súhlasíte, kliknite na tlačidlo „Súhlasím“. Váš súhlas výslovne zahŕňa aj súhlas s možnosťou transferu údajov do USA v zmysle článku 49 GDPR resp. § 51 Zákona č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov. Podrobnejšie informácie nájdete v našich zásadách ochrany osobných údajov, pričom tu môžete získať aj podrobnejšie informácie o prenose údajov technologickým dodávateľom/ poskytovateľom a partnerom v USA. Svoje rozhodnutie môžete kedykoľvek zmeniť.

Potrebné funkcie

Tieto súbory cookie a podobné technológie potrebujeme na zabezpečenie základných funkcií webovej lokality. Medzi ne napríklad patrí aj ukladanie týchto nastavení. Je to výslovne nevyhnutné, aby túto funkciu nebolo možné vypnúť.

Vždy aktívne
Analýzy a personalizácia

Okrem toho by sme sa radi dozvedeli viac o tom, ako používate našu webovú lokalitu, a na základe toho ju optimalizovali pre vás a ďalších používateľov. Na tento účel používame súbory cookie a podobné technológie mapujúce správanie používateľov, ktoré nám pomáhajú vylepšovať našu ponuku pre vás.

Taktiež využívame technologických  poskytovateľov, ktorí môžu postúpiť Vaše údaje do USA. V takomto prípade existuje potenciálne riziko, že americké bezpečnostné služby môžu sprístupniť Vaše údaje bez predchádzajúceho upozornenia, pričom pravdepodobne proti tomu nebudete mať možnosť uplatniť účinný prostriedok v USA.

Áno

Nie

(Re)marketing/poskytovanie údajov tretím stranám

Aby sme dokázali naše marketingové kampane prispôsobiť vašim potrebám, zhromažďujeme údaje o tom, odkiaľ ste prišli na našu webovú lokalitu a ako reagujete na naše reklamy. To nám pomáha lepšie prispôsobiť naše reklamy a obsah vašim potrebám a záujmom. Naši marketingoví partneri tieto informácie využívajú aj pre vlastné potreby, napr. na personalizáciu vášho konta alebo profilu v rámci ich platformy.

Taktiež spolupracujeme s partnermi, ktorí môžu postúpiť Vaše údaje do USA. V takomto prípade existuje potenciálne riziko, že americké bezpečnostné služby môžu sprístupniť Vaše údaje bez predchádzajúceho upozornenia, pričom pravdepodobne proti tomu nebudete mať možnosť uplatniť účinný prostriedok v USA.

Áno

Nie