
Bratislavské rožky
Zloženie
Príprava:
Na prípravu náplne v kastróliku zmiešame mak, maslo, cukor, mlieko, kôru a škoricový cukor a asi 5 minút povaríme na miernom ohni. Odstavíme a necháme vychladnúť.
Na prípravu cesta vložíme do misy vychladnuté zemiaky. Pridáme cukor, vanilínový cukor, maslo, vajce, mlieko, kôru, múku zmiešanú s kypriacim práškom a soľ a ručne vypracujeme hladké cesto. Z cesta vyvaľkáme okrúhly plát, ktorý rozdelíme na 12 rovnakých trojuholníčkov. Na širšiu stranu nanesieme makovú náplň a zavinieme tak, aby bol rožtek hore a uprostred. Rožky poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Potrieme pomocou štetca alebo pierka rozšľahaným vajcom. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Doba pečenia: asi 25 minút
Teplota horného a spodného ohrevu rúry: 180 °C
Teplota rúry s ventilátorom: 160 °C
Rožky necháme vychladnúť. Pred podávaním ich môžeme pocukrovať.
Súvisiace recepty

Eskimo rezy

Nepečený kokosovo-čokoládový tart

Marhuľové žervé trojuholníčky

Orechová torta s karamelovou prikrývkou

Bratislavské makové rožteky

Broskyňový koláč s čokoládovými kúskami
