SÚBORY COOKIE na webovej stránke DR. OETKER

Tento web uloží súbory cookies do vášho zariadenia, aby umožnil lepšie fungovanie stránok. Viac informácií tu.

Využitie vanilky

Je logické, že sa vanilka vďaka svojej sladkej chuti a aróme používa v potravinárskom priemysle, a to najmä v sladkých potravinách. Avšak vanilka nie je len príjemne sladká. Dokáže chuť pokrmu aj zvýrazniť. Ak nahradíme časť cukru v recepte vanilkou, vo výsledku budeme jesť lahôdku s pocitom väčšej sladkosti a pritom s menšou dávkou cukru.

Zoznam lákavých „sladkostí“, v ktorých môžeme vanilku „stretnúť“, je dlhý – pudingy, zmrzlina, čokoláda, čajové pečivo, ovocné a čokoládové dezerty a sladké omáčky a… Namiesto troch bodiek si každý môže dopísať svoju najobľúbenejšiu pochúťku s vanilkou.

 

Likéry, parfumy, cigary

S vanilkou si dávajú stretávku taktiež milovníčky či milovníci sladkých likérov Galliano alebo Crème de Cacao, kávy a ďalších nápojov. A tiež napríklad aj tí, ktorí milujú parfumy či iné kozmetické výrobky s vanilkovou vôňou, alebo tí, ktorí si radi vychutnajú cigaru s príchuťou vanilky. Naopak, odvetvím, v ktorom sa vanilka kedysi používala vo väčšom množstve, ale dnes už len okrajovo, je medicína.

 

Sedem životov

Vanilka ponúka širokú škálu využitia aj v našej domácej kuchyni. Vanilková tobolka má totiž „sedem životov“ a je recyklovateľná. Ak pripravujeme sladkú omáčku, pozdĺžne narežeme tobolku a semienka z nej vyškrabeme do mlieka (alebo inej tekutiny podľa receptu). Potom tam pridáme aj celú tobolku. Tekutinu zahrievame na potrebnú „receptovú“ teplotu a tobolku v nej následne necháme až do vychladnutia. Keď ju potom vyberieme, nevyhodíme ju, ale osušíme a môžeme ju použiť znovu.

 

Domáce využitie

Plod vanilky má neuveriteľný potenciál chuti a arómy. Použitú vanilkovú tobolku môžeme vložiť na dno cukorničky, zasypať ju kryštálovým alebo práškovým cukrom a za týždeň máme cukor voňajúci „ako struk“. A ani potom netreba tobolku vyhadzovať. Jedna stačí na prevoňanie cca 5 kg cukru. Už použitú tobolku môžeme vložiť napríklad do trstinového rumu, vodky či medoviny a za niekoľko dní si tak vyrobíme vlastný vanilkový drink vhodný do kokteilov aj na priame pitie.

 

Žltá farba

A nakoniec jedno upozornenie. Sme zvyknutí, že vanilková zmrzlina alebo vanilkový puding majú krásnu žltú farbu. Ide však o farbu žĺtkov, z ktorých sa vanilkový krém aj zmrzlina vyrábajú.