Využitie vanilky

Je logické, že sa vanilka vďaka svojej sladkej chuti a aróme používa v potravinárskom priemysle, a to najmä v sladkých potravinách. Avšak vanilka nie je len príjemne sladká. Dokáže chuť pokrmu aj zvýrazniť. Ak nahradíme časť cukru v recepte vanilkou, vo výsledku budeme jesť lahôdku s pocitom väčšej sladkosti a pritom s menšou dávkou cukru.

Zoznam lákavých „sladkostí“, v ktorých môžeme vanilku „stretnúť“, je dlhý – pudingy, zmrzlina, čokoláda, čajové pečivo, ovocné a čokoládové dezerty a sladké omáčky a… Namiesto troch bodiek si každý môže dopísať svoju najobľúbenejšiu pochúťku s vanilkou.

Likéry, parfumy, cigary

S vanilkou si dávajú stretávku taktiež milovníčky či milovníci sladkých likérov Galliano alebo Crème de Cacao, kávy a ďalších nápojov. A tiež napríklad aj tí, ktorí milujú parfumy či iné kozmetické výrobky s vanilkovou vôňou, alebo tí, ktorí si radi vychutnajú cigaru s príchuťou vanilky. Naopak, odvetvím, v ktorom sa vanilka kedysi používala vo väčšom množstve, ale dnes už len okrajovo, je medicína.

Sedem životov

Vanilka ponúka širokú škálu využitia aj v našej domácej kuchyni. Vanilková tobolka má totiž „sedem životov“ a je recyklovateľná. Ak pripravujeme sladkú omáčku, pozdĺžne narežeme tobolku a semienka z nej vyškrabeme do mlieka (alebo inej tekutiny podľa receptu). Potom tam pridáme aj celú tobolku. Tekutinu zahrievame na potrebnú „receptovú“ teplotu a tobolku v nej následne necháme až do vychladnutia. Keď ju potom vyberieme, nevyhodíme ju, ale osušíme a môžeme ju použiť znovu.

Domáce využitie

Plod vanilky má neuveriteľný potenciál chuti a arómy. Použitú vanilkovú tobolku môžeme vložiť na dno cukorničky, zasypať ju kryštálovým alebo práškovým cukrom a za týždeň máme cukor voňajúci „ako struk“. A ani potom netreba tobolku vyhadzovať. Jedna stačí na prevoňanie cca 5 kg cukru. Už použitú tobolku môžeme vložiť napríklad do trstinového rumu, vodky či medoviny a za niekoľko dní si tak vyrobíme vlastný vanilkový drink vhodný do kokteilov aj na priame pitie.

Žltá farba

A nakoniec jedno upozornenie. Sme zvyknutí, že vanilková zmrzlina alebo vanilkový puding majú krásnu žltú farbu. Ide však o farbu žĺtkov, z ktorých sa vanilkový krém aj zmrzlina vyrábajú.

Súhlas so sledovaním

Boli by sme radi, ak by ste súhlasili s tým, aby sme my a naši partneri mohli používať súbory cookie a podobné technológie na lepšie pochopenie spôsobu, akým používate našu webovú lokalitu. Umožní nám to lepšie pochopiť správanie používateľov a prispôsobiť mu našu webovú lokalitu. Okrem toho by sme my aj naši partneri chceli tieto údaje využívať na zasielanie personalizovaných ponúk prostredníctvom ich platforiem. Ak s tým súhlasíte, kliknite na tlačidlo „Súhlasím“. Podrobnejšie informácie nájdete v našich zásadách ochrany osobných údajov. Svoje rozhodnutie môžete kedykoľvek zmeniť.

Potrebné funkcie

Tieto súbory cookie a podobné technológie potrebujeme na zabezpečenie základných funkcií webovej lokality. Medzi ne napríklad patrí aj ukladanie týchto nastavení. Je to výslovne nevyhnutné, aby túto funkciu nebolo možné vypnúť.

Vždy aktívne
Analýzy a personalizácia

Okrem toho by sme sa radi dozvedeli viac o tom, ako používate našu webovú lokalitu, a na základe toho ju optimalizovali pre vás a ďalších používateľov. Na tento účel používame súbory cookie a podobné technológie mapujúce správanie používateľov, ktoré nám pomáhajú vylepšovať našu ponuku pre vás.

Áno

Nie

(Re)marketing/poskytovanie údajov tretím stranám

Aby sme dokázali naše marketingové kampane prispôsobiť vašim potrebám, zhromažďujeme údaje o tom, odkiaľ ste prišli na našu webovú lokalitu a ako reagujete na naše reklamy. To nám pomáha lepšie prispôsobiť naše reklamy a obsah vašim potrebám a záujmom. Naši marketingoví partneri tieto informácie využívajú aj pre vlastné potreby, napr. na personalizáciu vášho konta alebo profilu v rámci ich platformy.

Áno

Nie