na recept Banániky so slivkovou náplňou a škoricou
125 ml | voda |
50 g | maslo alebo margarín |
80 g | múka hladká |
soľ | |
0.03 | vajce |
2 zarovnané PL | cukor |
2 zarovnané PL | mandle - ihličky |
385 g | kompót slivkový (hmotnosť po odkvapkaní) |
200 ml | šťava z kompótu |
30 g | cukor |
1 balíček | Škoricový cukor Dr. Oetker |
1 balíček | Tortové želé červené Dr. Oetker |
200 ml | smotana na šľahanie (33%) |
1 balíček | Smeta-fix Dr. Oetker |
plech na pečenie (30 x 40 cm) | |
elektrický ručný šľahač | |
cukrárske vrecko s hladkou trubičkou (8cm) |
Na prípravu cesta v kastróliku prevaríme vodu s maslom alebo margarínom. Pridáme múku so soľou a vareškou vymiešame do hladkého cesta, ktoré sa nelepí na okraj kastrólika. Cesto vložíme do misy. Pridáme vajcia a vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dohladka. Cestom naplníme cukrárske vrecko a na plech vyložený papierom na pečenie nastriekame asi 8 cm dlhé banániky.
Posypeme cukrom a mandľami. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra: 200 °C
Teplovzdušná rúra: 180 °C
Doba pečenia: asi 20 Minút
Ešte teplé banániky pozdĺžne rozrežeme a necháme ich vychladnúť.
Na prípravu náplne necháme slivky na sitku odkvapkať a šťavu zachytíme. Slivky nakrájame na menšie kúsky.
V kastróliku zmiešame šťavu s cukrom, škoricovým cukrom a tortové želé a asi minútu všetko povaríme. Odstavíme, pridáme slivky a necháme vychladnúť. Smotanu so smeta-fixom vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha.
Na spodný diel banánikov nanesieme náplň, ozdobíme šľahačkou a priklopíme vrchným dielom. Banániky odložíme do chladničky a necháme stuhnúť.
Na porciu/ kus | Na 100 g / ml | |
---|---|---|
Energia |
1080kJ 258kcal |
741kJ 177kcal |
Tuk | 15.08g | 10.33g |
Uhľohydrát | 28.74g | 19.69g |
Bielkoviny | 2.60g | 1.78g |