Flag

Praclíkové jednohubky

asi 10 porcií
Stredne náročné
140
Praclíky ako jednohubky varené v Sóde bikarbóne Dr. Oetker sú výborným občerstvením k novoročné oslave.
Zloženie
Príprava
Náš tip
Ak chceme praclíky nasladko, pred pečením ich namiesto soli posypeme Škoricovým cukrom Dr. Oetker. Na sladkú omáčku vyšľaháme smotanový syr s práškovým cukrom, Vanilkovým cukrom Dr. Oetker a trochou mlieka.
Picture -
Picture -
PROSÍME VÁS O OHODNOTENIE RECEPTU
Ako sa vám tento recept podaril?

Súvisiace recepty

Sledujte nás
Sledujte Dr. Oetker na sociálnych sieťach
Picture - Hero image

Zloženie

Na cesto
450 gmúka hladká
1 balíčekDroždie Dr. Oetker
2,5 zarovnaná KLsoľ
2 zarovnaná PLcukor trstinový
90 gmaslo zmäknuté
250 mlvoda teplá
Na potretie a uvarenie
1 PLolej
3 lvoda
50 gSóda bikarbóna Dr. Oetker
Na potretie a posypanie
1 ksvajce
1 PLvoda studená
1 PLsoľ hrubá
Na syrovú omáčku
10 gmaslo
1 zarovnané KLmúka hladká
200 mlmlieko
250 gsyr čedar nastrúhaný
Ešte potrebujeme
hrniec veľký
2plech na pečenie
Picture - Droždie Dr. Oetker
Picture - Sóda bikarbóna Dr. Oetker
1

Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s droždím, soľou a cukrom. Pridáme maslo a teplú vodu a ručne vypracujeme na hladké cesto. Povrch cesta potrieme olejom, prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme aspoň hodinu kysnúť. Potom cesto rozdelíme na 8 rovnakých dielov a vytvoríme z nich valčeky. Valčeky nakrájame na malé kúsky.

2

Do hrnca nalejeme vodu a privedieme do varu. Opatrne pridávame po častiach sódu. Praclíky varíme vo vode po častiach (asi po 20 kusoch) aspoň 30 sekúnd. Vyberieme dierovanou lyžicou a poukladáme na vymastený plech tak, aby sa nedotýkali.

3

Praclíky potrieme vajcom vyšľahaným s vodou a posypeme hrubou soľou. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme dozlatista.

Doba pečenia: asi 20 minút

Elektrická rúra: 220 °C

Teplovzdušná rúra: 200 °C

4

Na prípravu syrovej omáčky rozpustíme v hrnci maslo. Pridáme múku rozmiešanú v mlieku a povaríme, kým nezačne hustnúť. Potom odstavíme, pridáme syr a miešame, kým sa syr úplne nerozpustí.

5

Praclíky podávame so syrovou omáčkou.

Náš tip

  • Ak chceme praclíky nasladko, pred pečením ich namiesto soli posypeme Škoricovým cukrom Dr. Oetker. Na sladkú omáčku vyšľaháme smotanový syr s práškovým cukrom, Vanilkovým cukrom Dr. Oetker a trochou mlieka.