Potrebujeme, aby nápoj zašumel, preto sa pridáva do šumivých práškov.
Zrejme najväčšie využitie sóda bikarbóna vykazuje pri procese pečenia. Je súčasťou kypriacich práškov, ale pozor, sóda bikarbóna sa nerovná kypriacemu prášku. Oba slúžia ako prostriedok na zväčšenie objemu, ale pôsobia na báze úplne iných chemických reakcií.
Sóda bikarbóna
Ak používame ako kypridlo sódu bikarbónu, tak správnu reakciu a efekt dosiahneme iba vtedy, keď aspoň jedna z ingrediencií je tzv. acidná. Pri pečení to konkrétne znamená to, že používame jogurt, cmar, hnedý cukor, med, melasu, ocot, citrónovú šťavu, vinný kameň (známy aj pod názvom cream of tartar), kakaový prášok (samozrejme nie holanské kakao) či jablkové pyré. V prípade, že chýba akákoľvek acidná ingrediencia, sóda bikarbóna je v lepšom prípade zbytočná, v horšom prípade či pri predávkovaní môže spôsobiť kovovú či mydlovú chuť. Ideálny pomer je ¼ čajovej lyžičky sódy bikarbóny na 125–150g múky.
Prášok do pečiva
Prášok do pečiva nie je sódou bikarbónou, ale obsahuje ju. Okrem toho, z vyššie uvedeného dôvodu, obsahuje aj nejakú acidnú zložku, ktorá aktivuje sódu bikarbónu. Prášok do pečiva sa teda používa väčšinou v receptoch, ktoré neobsahujú acidnú zložku.
Ideálny pomer je 1 čajová lyžička prášku do pečiva na 125–150g múky.
Prečo sa však niekedy používa kombinácia sódy bikarbóny a prášku do pečiva? Občas recept obsahuje acidnú ingredienciu, ktorej je však málo na to, aby sóda bikarbóna úplne zareagovala. Na druhej strane, keby sme zvýšili objem acidnej ingrediencie, zásadne by sme ovplyvnili chuť pripravovaného pokrmu. Spojenie prášku do pečiva a sódy bikarbóny teda drží určitú rovnováhu chemických reakcií a chuti.
Prášok do pečiva a sóda bikarbóna sú vzájomne nahraditeľné. Mali y sme však počítať s tým, že prášku do pečiva je treba 4krát viac ako sódy bikarbóny a naopak, v prípade sódy bikarbóny je potrebné zvýšiť objem acidnej ingrediencie. Chce to iba trocha času, trpezlivosti a experimentovania. Najistejšie je však držať sa presného zadania v recepte.
Všeobecne je možné v gastronómii sódu bikarbónu použiť už pred varením či pečením. Sóda, ktorou potrieme povrch ovocia a zeleniny, odstráni nečistoty a baktérie. Ak pridáme do vody so zeleninou lyžičku sódy, tak zelenina nestratí svoju farbu. Sódu je možné pridať aj do naloženého mäsa, ktoré vďaka tomu zmäkne alebo do strukovín, ktoré sa rýchlejšie uvaria, budú stráviteľnejšie a nebudú nafukovať.
Boli by sme radi, ak by ste súhlasili s tým, aby sme my a naši partneri mohli používať súbory cookie a podobné technológie na lepšie pochopenie spôsobu, akým používate našu webovú lokalitu. Umožní nám to lepšie pochopiť správanie používateľov a prispôsobiť mu našu webovú lokalitu. Okrem toho by sme my aj naši partneri chceli tieto údaje využívať na zasielanie personalizovaných ponúk prostredníctvom ich platforiem.
Ak s tým súhlasíte, kliknite na tlačidlo „Súhlasím“. Váš súhlas výslovne zahŕňa aj súhlas s možnosťou transferu údajov do USA v zmysle článku 49 GDPR resp. § 51 Zákona č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov. Podrobnejšie informácie nájdete v našich zásadách ochrany osobných údajov, pričom tu môžete získať aj podrobnejšie informácie o prenose údajov technologickým dodávateľom/ poskytovateľom a partnerom v USA. Svoje rozhodnutie môžete kedykoľvek zmeniť.
Tieto súbory cookie a podobné technológie potrebujeme na zabezpečenie základných funkcií webovej lokality. Medzi ne napríklad patrí aj ukladanie týchto nastavení. Je to výslovne nevyhnutné, aby túto funkciu nebolo možné vypnúť.
Okrem toho by sme sa radi dozvedeli viac o tom, ako používate našu webovú lokalitu, a na základe toho ju optimalizovali pre vás a ďalších používateľov. Na tento účel používame súbory cookie a podobné technológie mapujúce správanie používateľov, ktoré nám pomáhajú vylepšovať našu ponuku pre vás.
Taktiež využívame technologických poskytovateľov, ktorí môžu postúpiť Vaše údaje do USA. V takomto prípade existuje potenciálne riziko, že americké bezpečnostné služby môžu sprístupniť Vaše údaje bez predchádzajúceho upozornenia, pričom pravdepodobne proti tomu nebudete mať možnosť uplatniť účinný prostriedok v USA.
Áno
Nie
Aby sme dokázali naše marketingové kampane prispôsobiť vašim potrebám, zhromažďujeme údaje o tom, odkiaľ ste prišli na našu webovú lokalitu a ako reagujete na naše reklamy. To nám pomáha lepšie prispôsobiť naše reklamy a obsah vašim potrebám a záujmom. Naši marketingoví partneri tieto informácie využívajú aj pre vlastné potreby, napr. na personalizáciu vášho konta alebo profilu v rámci ich platformy.
Taktiež spolupracujeme s partnermi, ktorí môžu postúpiť Vaše údaje do USA. V takomto prípade existuje potenciálne riziko, že americké bezpečnostné služby môžu sprístupniť Vaše údaje bez predchádzajúceho upozornenia, pričom pravdepodobne proti tomu nebudete mať možnosť uplatniť účinný prostriedok v USA.
Áno
Nie