Flag

Želatína v želé

Rozdíl mezi želé a želatinou
Inšpirácia
Želatína v želé
Rozdiel medzi želé a želatínou

Predtým, ako si povieme viac o želé a želatíne, je potrebné ujasniť si základné rozdiely medzi na prvý pohľad veľmi podobnými prísadami, ktorých zloženie, vlastnosti a použitie sa výrazne líšia.

Želé a želatína, aký je rozdiel?

Picture -

Želé

Picture -

Je rastlinného pôvodu vyrobené na báze výťažku z morských rias alebo agaru. Vďaka svojmu zloženiu dokáže nadobudnúť hustejšiu konzistenciu a jednotný pevný tvar po stuhnutí.

Aby želé fungovala správne, musí tekutina prejsť varom minimálne po dobu 1 minúty. Je ideálnou voľbou pri príprave krásne tuhých a priehľadných ovocných želé ako z cukrárne. 

Príprava želé je veľmi jednoduchá a zvládne ju naozaj každý.

Želatína

Picture -

Je prírodná rozpustná bielkovina, ktorá je živočíšneho pôvodu. Má vynikajúce tuhnúce vlastnosti a perfektne drží tvar. Rozpúšťa sa vo vode pri miernom prihrievaní a chladením tuhne.

Želatína na rozdiel od želé nesmie prejsť pri príprave varom, pretože bielkovina sa zničí a želatína netuhne.

Využíva sa predovšetkým pri príprave rôznych krémov a náplní, dezertov, slaných aspikov či tlačeniek.

Želatína sa používa dvoma spôsobmi: na sladko a slano. Každý recept s použitím želatíny vyžaduje svoje - náplne v tortách máme radšej krémovejšie a napriek tomu tuhé, u aspikov a rôsolov zase vyžadujeme maximálnu tuhosť. Dr. Oetker si je týchto rozdielov vedomý, a preto vyvinul Želatínu na vaječnú tlačenku aspiky.

Naše výrobky kúpite vo vybraných reťazcoch. Žiadajte kvalitu!

Sledujte nás
Sledujte Dr. Oetker na sociálnych sieťach