Želatína

Je prírodná rozpustná bielkovina, ktorá je živočíšneho pôvodu. Má vynikajúce vlastnosti a perfektne drží tvar. Rozpúšťa sa vo vode pri miernom prihrievaní a chladením tuhne. Využíva sa predovšetkým pri príprave rôznych krémov a náplní, dezertov, slaných aspikov či tlačeniek.

Na trhu môžete nájsť viac druhov želatíny, z ktorých si môžete vybrať podľa vašich preferencií.

Želatína v plátkoch Dr. Oetker

V kuchyni je všestranným pomocníkom, ktorá je vhodná na sladké aj slané variácie jedál. Balenie obsahuje 6 plátkov, ktoré vystačia na 0,5 l tekutiny. Príprava je jednoduchá, plátky nechajte „napučať“ vo vode, potom vyžmýkajte. Za stáleho miešania zohrievajte (pozor nevarte), až do úplného  rozpustenia želatíny. K takto rozpustenej plátkovej želatíne okamžite pridajte

2 polievkové lyžice krému alebo šťavy. Následne zapracujte do zvyšného krému.

 

Želatína na stuženie krémov Dr. Oetker

Je číra, jemne mletá želatína, ktorá sa používa na prípravu smotanových, tvarohových, jogurtových krémov a náplní alebo na prípravu dezertov z ovocných štiav. Perfektne drží tvar. Pripravíte si ju zmiešaním obsahu vrecka so 4 polievkovými lyžicami vody a necháte asi 10 minút „napučať“. Za stáleho miešania mierne zohrievajte, kým sa želatína nerozpustí. Pozor, nesmie sa variť! Aby želatína správne fungovala, nesmie prejsť varom. Pridáte pár lyžíc náplne a následne zapracujte do zvyšného krému. 

 

 

Želatína na vaječnú tlačenku a aspiky Dr. Oetker

Je špeciálne vyvinutá na prípravu rôznych slaných aspikov, tlačeniek a rôsolov. Vyznačuje sa mimoriadnou tuhosťou, vďaka čomu výborne drží tvar. Príprava je jednoduchá, stačí rozpustiť v horúcej vode, náleve či vývare a použijete podľa vášho obľúbeného receptu.  

Želatínový stužovač Dr. Oetker

Je ideálny na prípravu šľahačkových, jogurtových, tvarohových a smotanových tort a dezertov. Želatínový stužovač môžete používať namiesto klasickej želatíny. Príprava je rýchla a jednoduchá. Žiadne zahrievanie! Želatínový stužovač pripravíte za studena. Stačí zmiešať so 100 ml vody a pridať do krému alebo náplne. 

 

Cenné rady ako si pripraviť správne želatínu

  • Pozor, želatína sa nesmie variť! Aby  vám správne fungovala, nesmie prejsť varom.
  • Ak vám želatína nestuhla ani po niekoľkých hodinách v chladničke, je možné, že ste ju zohriali na vyššiu teplotu – viac ako 90 stupňov.
  • Ak pripravujete dezert či tortu s viacerými vrstvami želatíny je dôležité nechať predchádzajúcu vrstvu poriadne vychladnúť a stuhnúť.
  • Pri ananáse, kiwi čí figách sú špecifické enzýmy, ktoré potláčajú želírovanie, čo znamená, že želatína nemusí správne stuhnúť. Pre lepší výsledok odporúčame toto ovocie mierne povariť.
  • Ak chcete želatínu zafarbiť bez použitia farbiva, môžete namiesto vody použiť ovocnú šťavu, džús alebo rozmixované ovocie vo farbe, ktorú chcete dosiahnuť.

Recepty s želatínou

Súhlas so sledovaním

Boli by sme radi, ak by ste súhlasili s tým, aby sme my a naši partneri mohli používať súbory cookie a podobné technológie na lepšie pochopenie spôsobu, akým používate našu webovú lokalitu. Umožní nám to lepšie pochopiť správanie používateľov a prispôsobiť mu našu webovú lokalitu. Okrem toho by sme my aj naši partneri chceli tieto údaje využívať na zasielanie personalizovaných ponúk prostredníctvom ich platforiem. Ak s tým súhlasíte, kliknite na tlačidlo „Súhlasím“. Podrobnejšie informácie nájdete v našich zásadách ochrany osobných údajov. Svoje rozhodnutie môžete kedykoľvek zmeniť.

Potrebné funkcie

Tieto súbory cookie a podobné technológie potrebujeme na zabezpečenie základných funkcií webovej lokality. Medzi ne napríklad patrí aj ukladanie týchto nastavení. Je to výslovne nevyhnutné, aby túto funkciu nebolo možné vypnúť.

Vždy aktívne
Analýzy a personalizácia

Okrem toho by sme sa radi dozvedeli viac o tom, ako používate našu webovú lokalitu, a na základe toho ju optimalizovali pre vás a ďalších používateľov. Na tento účel používame súbory cookie a podobné technológie mapujúce správanie používateľov, ktoré nám pomáhajú vylepšovať našu ponuku pre vás.

Áno

Nie

(Re)marketing/poskytovanie údajov tretím stranám

Aby sme dokázali naše marketingové kampane prispôsobiť vašim potrebám, zhromažďujeme údaje o tom, odkiaľ ste prišli na našu webovú lokalitu a ako reagujete na naše reklamy. To nám pomáha lepšie prispôsobiť naše reklamy a obsah vašim potrebám a záujmom. Naši marketingoví partneri tieto informácie využívajú aj pre vlastné potreby, napr. na personalizáciu vášho konta alebo profilu v rámci ich platformy.

Áno

Nie