Každodenné malé kroky, ktoré robíme spoločne, majú potenciál priniesť naozaj veľkú zmenu. Preto sa nesnažíme minimalizovať plytvanie potravinami len v našich vlastných kuchyniach, ale delíme sa s vami o rôzne tipy a recepty, aby sa to podarilo nám všetkým. Naším cieľom je, aby do roku 2030 boli všetky naše obaly recyklovateľné, znovu použiteľné alebo kompostovateľné vďaka čomu sa budeme môcť na znižovaní množstva odpadu podieľať úplne všetci. Pracujeme aj na tom, aby bolo ešte jednoduchšie zistiť, čo sa dá a čo sa nedá separovať a recyklovať.
Na obaly našich produktov sa snažíme používať čo najmenej materiálu a zároveň dbáme na to, aby boli recyklovateľné všade tam, kde je to možné. Koncom roka 2023 sme dosiahli recyklovateľnosť u 88 % našich výrobkov pochádzajúcich z našich výrobných závodov.
Všade, kde je to možné, používame recyklovateľné papierové obaly, ktoré zjednodušujú recykláciu a prispievajú k udržateľnejšej budúcnosti. Všetky naše skladacie krabice na pizzu už teraz obsahujú 70 – 80 % recyklovaného materiálu a všetky kartóny, v ktorých ponúkame naše práškové výrobky sú 100% recykľovatelné.
Keď je naozaj potrebné použiť plast, vždy sa snažíme používať recyklovateľný plast, aby sme minimalizovali množstvo odpadu v životnom prostredí.
Vieme, že niekedy je náročné určiť, ktoré časti obalov možno recyklovať. Preto pracujeme na zjednodušení označovania všetkých našich obalov, aby sme zákazníkom poskytli jednoznačné informácie o obalových materiáloch a aby ich mohli správne separovať a recyklovať.
Prečítajte si viac o našom prístupe k recyklovaným materiálom.
Spoločne môžeme podniknúť kroky na minimalizovanie plytvania potravinami. Vedeli ste, že 6 až 8 % emisií pochádza z plytvania potravinami? Našťastie to môžeme zmeniť. Poďme spolu preskúmať rôzne spôsoby, ako zmeniť naše vnímanie potravinového odpadu a vidieť v nich skvelú príležitosť – od predchádzania plytvaniu potravinami opätovným využívaním surovín až po transformáciu starých surovín na niečo úplne nové.
V spoločnosti Dr. Oetker k boju proti plytvaniu potravinami pristupujeme kreatívne – od opätovného využívania prebytočného cesta na pizzu v nových dávkach až po recykláciu zvyškov syra, ktorý neskončí na pizzi.
Neustále hľadáme nové príležitosti, ako redukovať potravinový odpad pri výrobe našich produktov, aby sme do roku 2025 znížili množstvo potravinového odpadu vznikajúceho v našich skladoch a výrobe až o 25 %.
Potravinové prebytky môžu byť zároveň aj príležitosťou v kuchyni. Prezreté ovocie sa dá vždy premeniť na niečo chutné, stačí ho rozmixovať, použiť pri varení alebo pečení. Pripravte si smoothie, džem alebo upečte niečo sladké - dokážete tak vdýchnuť starším surovinám nový život. Nebo vám doma zostala napríklad vajíčka? Pripravte z nich lahodnú a neodolateľnú vaječnú tlačenku.
Vieme zaručiť, že naše produkty sú skutočne najlepšie pred dátumom minimálnej trvanlivosti. Mnohé z nich sú však vhodné na konzumáciu aj dlho po tomto dátume, akurát ich odporúčame najskôr dôkladne prezrieť, ovoňať a nakoniec použiť vlastný úsudok, skôr, ako ich vyhodíte do koša.
Premeňte zrelý banán na lahodnú pochúťku.
PREJSŤ K RECEPTUExistuje mnoho spôsobov, ako môžeme udržateľnosť zapracovať do našich každodenných činností. V našich piatich hlavných oblastiach záujmu – Výživa, Udržateľne získavané suroviny, Minimalizovanie odpadu, Klimatické opatrenia a Inkluzívnosť – podnikáme kroky, ktoré postupne prinášajú veľké zmeny. Spoločne môžeme vytvoriť lepšiu budúcnosť!
Používame viac udržateľnejšie produkovaných surovín, znižujeme obsah soli a cukru, používame viac rastlinných alternatív a recyklovateľných obalov.
Viac informácií