
Čerešňové pité
asi 12 porcií
Jednoduché
60
Čerešňový koláč inšpirovaný anglickým „cherry pie“, s náplňou zo Zlatého klasu Dr. Oetker, vytvorila pani Natália, výherkyňa súťaže Pečenie spája generácie
Zloženie
Príprava
Zloženie
Na cesto
200 g
múka hladká
75 g
cukor
0,5 balenia
100 g
maslo zmäknuté
1 ks
vajce
Na náplň
1 kg
čerešne odkôstkované
2 PL
voda
50 g
cukor
1 balíček
Okrem toho potrebujeme
tortová forma (Ø 26 cm)
formička na vykrajovanie (ľubovoľný tvar)
Rady
Príbeh
Príbeh tretieho víťazného receptu zo súťaže Pečenie spája generácie, ako ho vyrozprávala jeho autorka, Natália: „Moja mama chcela nájsť recept na cherry pie (z angl. čerešňový koláč), pretože jej zachutil, keď pracovala v Anglicku. Žiadny nenašla, a tak si vymyslela vlastný. Cesto je ako na jablkové pité a plnka z čerešní.“
Príprava:
Celkovo:
60 min
Príprava :
30 min
Doba pečenia:
30 min
1
V mise zmiešame múku s cukrom a kypriacim práškom. Pridáme maslo a vajce a ručne vypracujeme na hladké cesto. ¾ cesta pomocou váľka vyvaľkáme na plát, z ktorého vykrojíme kruh s priemerom 26 cm a vyložíme ním dno vymastenej a múkou vysypanej formy. Zvyšok cesta odložíme nabok.
2
Čerešne vložíme do hrnca, pridáme vodu, cukor, Zlatý klas a za stáleho miešania privedieme do varu. Povaríme asi minútu a ovocnú zmes nalejeme na korpus a uhladíme. Zo zvyšného cesta vykrojíme pomocou formičiek ľubovoľné tvary a pité ním ozdobíme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Doba pečenia: asi 30 minút
Teplota horného a spodného ohrevu rúry: 180 °C
Teplota rúry s ventilátorom: 160 °C
3
Pité necháme vychladnúť.
Recipe Tips
Namiesto koláč môžeme použiť aj čerešňový kompót či zmrazené čerešne. Šťavou z kompótu nahradíme vodu do náplne.
Recipe Tips
Koláč bude výborne chutiť aj s višňami. Vyskúšajte!
Recipe Tips
Ak chceme upiecť koláč na plech s rozmermi 30 x 40 cm, je potrebné množstvo surovín zdvojnásobiť.
Tipy
Tip: Namiesto koláč môžeme použiť aj čerešňový kompót či zmrazené čerešne. Šťavou z kompótu nahradíme vodu do náplne.
Tip: Koláč bude výborne chutiť aj s višňami. Vyskúšajte!
Tip: Ak chceme upiecť koláč na plech s rozmermi 30 x 40 cm, je potrebné množstvo surovín zdvojnásobiť.
PROSÍME VÁS O OHODNOTENIE RECEPTU
Ako sa vám tento recept podaril?
PROSÍME VÁS O OHODNOTENIE RECEPTU
Ako sa vám tento recept podaril?
Súvisiace recepty
Sacherova bábovka![]()

90 MinJednoduché
Sacherova bábovka
90 MinJednoduché
Sacherova bábovka
Red Velvet hodiny![]()

60 MinJednoduché
Red Velvet hodiny
60 MinJednoduché
Red Velvet hodiny
Fit cuketový perník bez mlieka a vajec![]()

25 MinJednoduché
Fit cuketový perník bez mlieka a vajec
25 MinJednoduché
Fit cuketový perník bez mlieka a vajec
Rebarborový koláč![]()

70 MinJednoduché
Rebarborový koláč
70 MinJednoduché
Rebarborový koláč
Čerešnový krupicový koláč![]()

75 MinJednoduché
Čerešnový krupicový koláč
75 MinJednoduché
Čerešnový krupicový koláč
Černicový nákyp s mangom![]()

80 MinJednoduché
Černicový nákyp s mangom
80 MinJednoduché
Černicový nákyp s mangom
Sušienkové uzlíky![]()

90 MinJednoduché
Sušienkové uzlíky
90 MinJednoduché
Sušienkové uzlíky
Sledujte nás
Sledujte Dr. Oetker na sociálnych sieťach