
Marhuľovo-pomarančový pie s likérom
Zloženie
Príprava:
Maslo nakrájame a rukami zmiešame s ostatnými surovinami, vodu pridávame ako poslednú – podľa potreby. Cesto dáme do chladničky a medzitým si pripravíme plnku.
Marhule odkôstkujeme, nakrájame na kúsky alebo tenké mesiačiky, zasypeme cukrom, pridáme likér, prikryjeme a privedieme do varu. Stíšime a za občasného premiešania varíme na miernom ohni, kým sa čiastočne nerozvaria a hmota nezačne nadobúdať hustejšiu konzistenciu. Trvá to tak 15 minút. Zlatý klas rozmiešame v šťave a prilejeme do hrnca. Tento krok je dôležitý, lebo ak by sme ho len nasypali, mohli by sa narobiť hrudky. Zmes hneď po zovretí zhustne ako puding. Minútku povaríme a necháme aspoň čiastočne vychladnúť.
Menšiu časť cesta vyvaľkáme, položíme na ňu formu a obrežeme nožom, aby nám vznikol kruh. To bude vrch koláča. Zvyškom cesta vyložíme dno a boky formy, ako pri klasickom tarte. Popicháme vidličkou, nalejeme vlažnú plnku. Možno sa nezmestí všetka, v takom prípade trochu necháme bokom, aby počas pečenia v rúre nepretiekla. Prikryjeme kruhom z cesta, pritlačíme k okrajom a celý koláč potrieme rozšľahaným vajíčkom. Ak sa kraje nepodarí úplne prilepiť, nič sa nedeje.
Dáme piecť do rúry na 170° na 45-50 minút. Hotový koláč necháme vychladnúť a vložíme do chladničky.
Súvisiace recepty

Dvojfarebné kokosové kocky

Červené čiapočky

Torta Pavlova s vanilkovým krémom a ovocím

Torta s mascarpone bez pečenia

Marhul’ovo-mandl’ové srdiečka

Marhuľové linecké kolieska
