Na prípravu džemu jahody očistíme, nakrájame na malé kúsky a spolu s korením vložíme do hrnca. Pektín zmiešame s 2 PL cukru, pridáme do hrnca a dôkladne zamiešame. Jahodovú zmes privedieme do varu a za stáleho miešania povaríme 1 minútu.
K zmesi pridáme zvyšok cukru a kyselinu citrónovú a varíme za stáleho miešania 5 minút. Počas varenia odoberáme prípadnú prebytočnú penu.
Po varení urobíme skúšku želírovania:
1 – 2 KL variaceho sa džemu kvapneme na tanierik. Ak je po vychladnutí džem málo tuhý, pridáme do hrnca 2 KL kyseliny citrónovej a opäť krátko povaríme. Potom skúšku opakujeme.
Z hrnca vyberieme badián a klinčeky a hotový džem plníme do čistých, suchých pohárov po okraj, ihneď uzavrieme a otočíme hore dnom na 5 minút. Potom poháre obrátime späť a necháme vychladnúť.
Súvisiace recepty
Zaváranie
Zaváranie
Zaváranie