Hrozno oberieme zo strapca, odvážime 1 000 g. Poháre a viečka dôkladne opláchneme horúcou vodou.
Na prípravu džemu vložíme bobule do hrnca a pomocou tyčového mixéra ich rozmixujeme. Podlejeme trochou vody a asi 15 minút povaríme. Necháme schladiť a prepasírujeme cez sitko. K ovocnej zmesi pridáme želírovací cukor, dôkladne premiešame, privedieme do varu a aspoň 5 minút povaríme. Na záver pridáme kyselinu citrónovú.
Vykonáme skúšku želírovania: 1 – 2 KL horúceho džemu kvapneme na tanierik a necháme vychladnúť. Ak konzistencia nie je po vychladnutí dostatočne tuhá, pridáme ďalšie 1 – 2 zarovnané KL kyseliny citrónovej, krátko povaríme a skúšku zopakujeme.
Hotový džem odstavíme, odoberieme prípadnú penu a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Poháre uzavrieme, obrátime hore dnom a asi 5 minút necháme stáť na viečkach.
Súvisiace recepty
Zaváranie
Zaváranie
Zaváranie