Slivky umyjeme, očistíme, vykôstkujeme, nakrájame na malé kúsky a odvážime 800 g. Poháre a viečka dôkladne opláchneme horúcou vodou.
Slivky vložíme do hrnca, pridáme želírovací cukor, korenie, kôru, kyselinu citrónovú, dôkladne premiešame a zmes privedieme do varu. Povaríme aspoň 5 minút.
Vykonáme skúšku želírovania: 1 – 2 KL horúceho džemu kvapneme na tanierik a necháme vychladnúť. Ak konzistencia nie je po vychladnutí dostatočne tuhá, pridáme ďalšie 1 – 2 zarovnané KL kyseliny citrónovej, krátko povaríme a skúšku zopakujeme.
Hotový džem odstavíme, odoberieme prípadnú penu, vmiešame rumovú arómu a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Poháre uzavrieme, obrátime hore dnom a asi 5 minút necháme stáť na viečkach.
Súvisiace recepty
Zaváranie
Zaváranie
Zaváranie