Flag

Mramorový zákusok a marhuľami

12 porcií
Stredne náročné
180
Klasické dvojfarebné rezy s marhuľami a krémom zo Zlatého klasu Dr. Oetker. Ideálne k nedeľnému čaju
Zloženie
Príprava
Náš tip
Namiesto polevy môžeme použiť nahrubo nastrúhanú čokoládu.
Picture -
Picture -
PROSÍME VÁS O OHODNOTENIE RECEPTU
Ako sa vám tento recept podaril?

Súvisiace recepty

Sledujte nás
Sledujte Dr. Oetker na sociálnych sieťach
Picture - Hero image

Zloženie

Na cesto
6 ksbielok
štipkasoľ
350 gtuk na pečenie zmäknutý
250 gcukor práškový
6 ksžltok
400 gmúka polohrubá
1 balíčekKypriaci prášok do pečiva Dr. Oetker
2 poháremarhule zavárané
5 PLšťava z kompótu
3 PLHolandské kakao Dr. Oetker
Na krém
500 mlšťava z kompótu
1 balíčekZlatý klas Originál Dr. Oetker (à 40 g)
150 gcukor práškový
250 gmaslo zmäknuté
Na polevu a ozdobenie
2 baleniaPoleva tmavá Dr. Oetker
Okrem toho potrebujeme
elektrický ručný šľahač
plech na pečenie s vyšším okrajom (30 x 40 cm)
20 gmaslo na vymastenie formy
30 gmúka polohrubá na vysypanie formy
Picture - Kypriaci prášok do pečiva Dr. Oetker
Picture - Holandské kakao Dr. Oetker
Picture - Zlatý klas Originál Dr. Oetker (à 40 g)
Picture - Poleva tmavá Dr. Oetker
1

Na cesto v mise vyšľaháme bielky so štipkou soli elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha.

2

V inej mise vyšľaháme tuk s cukrom do peny a po jednom pridávame žĺtky izbovej teploty a krátko zašľaháme. Do zmesi vareškou primiešame múku zmiešanú s kypriacim práškom a opatrne, po častiach, zamiešame vyšľahaný sneh z bielkov.

3

Hlboký plech vymastíme kúskom masla a vysypeme polohrubou múkou. Marhuľové kompóty scedíme a šťavu zachytíme.

4

Polovicu hotového cesta rozotrieme na plech stierkou a uhladíme. Do druhej polovice cesta pridáme 5 PL šťavy z kompótu a kakao, dôkladne premiešame  a natrieme na svetlé cesto a opäť uhladíme stierkou. Marhule poukladáme na cesto reznou stranou hore.

5

Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Doba pečenia: asi 20 minút

Elektrická rúra: 180 °C

Teplovzdušná rúra: 160 °C

6

Cesto necháme vychladnúť pri izbovej teplote cca 30 minút.

7

Zo Zlatého klasu a 500 ml kompótovej štavy (ak je potrebné, šťavu doplníme do 500 ml vodou) uvaríme krém a necháme za občasného premiešania vychladnúť. V mise vyšľaháme maslo s práškovým cukrom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dohladka. Vychladnutý krém šľahačom na najnižších otáčkach prešľaháme a postupne pridávame do maslovej zmesi a šľaháme dohladka. Krém opatrne natrieme na upečený koláč a uhladíme.

8

Polevu pripravíme podľa návodu na obale. Koláč polejeme polevou a necháme schladiť v chladničke 1 hodinu alebo cez noc. Hotový koláč krájame teplým nožom na rezy a podávame.

Náš tip

  • Namiesto polevy môžeme použiť nahrubo nastrúhanú čokoládu.