Na prípravu cesta v mise zmiešame obe preosiate múky so soľou, droždím, cukrom, vanilkovým cukrom a kôrou. V mlieku vyšľaháme žĺtky a nalejeme do zmesi. Pridáme hrozienka a maslo a vypracujeme cesto tak, aby sa nelepilo na boky misy. Cesto prikryjeme potravinárskou fóliou a utierkou a necháme na teplom mieste asi 50 minút kysnúť.
Vykysnuté cesto rozdelíme na 6 rovnakých dielov. Z každého vyvaľkáme valček a spletieme ich do vianočky. Položíme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme na teplom mieste ešte 30 minút kysnúť.
Vianočku potrieme pomocou štetca alebo pierka rozšľahaným vajcom a posypeme mandľami. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Doba pečenia: asi 10 minút
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Potom teplotu znížime na 160 °C a vianočku ešte asi 30 minút dopečieme.
Doba pečenia: asi 30 minút
Elektrická rúra: 160 °C
Teplovzdušná rúra: 140 °C
Vianočku necháme vychladnúť.
Pred podávaním ju posypeme práškovým cukrom.
Súvisiace recepty
Sladké pečenie
Sladké pečenie
Sladké pečenie