Na prípravu krému rozpustíme čokoládu (vo vodnom kúpeli alebo v mikrovlnnej rúre), zalejeme teplou smotanou a premiešame. Pridáme mletú vanilku a vaječný likér (nesmie byť studený) a mixujeme ponorným mixérom. Nakoniec postupne zapracujeme mixérom aj maslo. Krém prelejeme do misky, zakryjeme potravinárskou fóliou (položíme priamo na krém) a odložíme na niekoľko hodín do chladničky.
Na prípravu cesta v mise premiešame mandľovú múku s práškovým cukrom a mletou vanilkou. Pridáme bielky a stierkou vymiešame na hladkú pastu. Cukor nasypeme do kastrólika, zalejeme vodou a povaríme do teploty 118 °C. Sirup pri varení nemiešame. V mise vyšľaháme bielky šľahačom dotuha. Keď sirup dosiahne požadovanú teplotu, za stáleho šľahania ho začneme pomaly liať do snehu. Pokračujeme v šľahaní do čiastočného vychladnutia a spevnenia snehu. Výsledný sneh má ohybné špičky. Sneh na dva razy vmiešame do mandľovej pasty a miešame tak dlho, kým cesto pomaly nesteká zo stierky.
Cestom naplníme cukrárske vrecko a na plechy vyložené papierom na pečenie nastriekame makrónky s ø asi 4 cm. Plechmi niekoľkokrát buchneme o stôl alebo zospodu poklepeme rukou, aby sa cesto zbavilo vzduchových bubliniek a prípadných špičiek. Makrónky pred pečením necháme zaschnúť.
Vložíme do predhriatej rúry a pečieme. Pečieme po jednom plechu.
Doba pečenia: 13 - 15 minút
Elektrická rúra: 160 °C
Teplovzdušná rúra: 140 °C
Makrónky necháme vychladnúť. Potom ich opatrne stiahneme z papiera.
Krém stierkou premiešame dohladka, naplníme do cukrárskeho vrecka a vždy dve makrónky zlepíme k sebe. Necháme minimálne do druhého dňa v chladničke odležať.
Súvisiace recepty
Sladké pečenie
Sladké pečenie
Sladké pečenie