Na prípravu cesta zemiaky ošúpeme a najemno nastrúhame. Vložíme do sitka a necháme odkvapkať prebytočnú vodu. Na panvici rozpustíme maslo alebo živočíšny tuk a orestujeme na kocky nakrájanú slaninu. Odstavíme a necháme vychladnúť.
V mise zmiešame múku s droždím, soľou a čiernym korením. Pridáme odkvapkané zemiaky, slaninu, vajce, rozotreté strúčiky cesnaku a mlieko a vymiešame vareškou dohladka. Cesto prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste aspoň hodinu kysnúť.
Potom cesto nalejeme na vymastený a múkou vysypaný plech a uhladíme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Doba pečenia: asi 40 minút
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Pre zlatistú kôrku teplotu v rúre zvýšime na 200 °C. Povrch buchty potrieme maslom alebo živočíšnym tukom a pečieme ešte ďalších 10 minút.
Súvisiace recepty
Slané jedlá
Slané jedlá
Slané jedlá