SÚBORY COOKIE na webovej stránke DR. OETKER

Tento web uloží súbory cookies do vášho zariadenia, aby umožnil lepšie fungovanie stránok. Viac informácií tu.

Vanilková história

Na svete je to nádherne zariadené a nič nie je náhoda. Vanilka pochádza približne z rovnakých miest ako kakaové bôby – z juhovýchodného Mexika. Tam ju používali už Toltékovia a Aztékovia.

 

Práve vanilka spolu s novým korením, škoricou, čili a čiernym korením vykúzlila z pôvodného kakaového nápoja, nepríliš lákavej chuti, nápoj bohov. A tak sa zdá, že čokoláda a vanilka sú už odvtedy „dvojvaječnými dvojčatami“. Toltékovia a Aztékovia nazývali vanilku tlilxochitl, čo znamenalo čierny struk. Používali ju nielen ako korenie do kuchyne, ale taktiež ako liečivý prostriedok a tonikum na posilnenie srdcovej činnosti a vôbec celého organizmu.

 

Európa a monopol

Na európsky kontinent bola vanilka privezená okolo roku 1520 a hneď sa stala veľmi obľúbenou. Najmä u aristokracie, ktorá milovala pitie čokolády. V 18. storočí sa navyše vanilka začala používať ako prísada do tabaku a parfumov. Stala sa tak naozaj žiadaným korením v celej Európe, ale monopol na ňu malo až do roku 1841 Španielsko, ktorému Mexiko patrilo.

 

Včely a kolibríky

Viac než 300 rokov bola Európa odkázaná na dovážanie vanilky z Mexika. Nebolo to však preto, že by Španieli či Mexičania vlastnými telami bránili vanilku ako recept na vzácny likér. Znovu v tom bola akási vyššia moc. Pôvodná rastlina, na ktorej rastú tobolky vanilky (struk nie je správny názov), vanilka pravá (Vanilla planifolia) má rada tropické pásmo do 20° severnej či južnej zemepisnej šírky. Bolo teda možné pestovať ju aj inde než iba v Mexiku, problémom však bolo jej opeľovanie. Vanilka bola viazaná na opeľovanie mexickými včelami rodu Melipona a niektorými druhmi kolibríkov, ktoré sa nachádzajú iba na území Mexika.

 

Drievko bambusu a zmena sveta

V roku 1841 prišiel dvanásťročný otrok Edmont Albius na ostrove Bourbon (dnes Réunion) na jednoduchý spôsob umelého opeľovania vanilky, a to pomocou drievka bambusu a jednej ruky. Jednoducho odsunul priehradku, ktorá oddeľuje tyčinku s peľom od blizny, drievkom bambusu a stlačil kvet druhou rukou tak, aby sa tyčinka pritlačila na bliznu. Tým trvale zmenil hranice „vanilkového sveta“. Naraz sa vanilka začala pestovať vo francúzskych (Madagaskar, Réunion, Komory, Tahiti a Guadeloupe), britských (Ceylon, Bahamy, Zanzibar a Seychely) a holandských kolóniách (Jáva) a v rovníkovej Afrike.

 

Vanilka a Kongresová knižnica

A čo najväčší milovníci vanilky, obyvatelia USA? Z Mexika to vanilka do Spojených štátov amerických nemala ďaleko. Napriek tomu sa „osudová láska“ Američanov k vanilke nerodila hladko. Prvý známy recept s použitím vanilky sa objavuje v knihe Hannah Glasseovej The Art of Cookery z roku 1747. Prvý americký recept na vanilkovú zmrzlinu je možné nájsť v knihe Mary Randolphovej The Virginia Housewife z roku 1824. V osemdesiatych rokoch 18. storočia americký minister Thomas Jefferson pri pobyte v Paríži objavil francúzsky recept na vanilkovú zmrzlinu. Bol taký nadšený, že ho odpísal a priviezol do Spojených štátov. O láske Američanov k vanilke svedčí okrem iného aj fakt, že list s týmto receptom je dodnes čestne uchovávaný v Kongresovej knižnici.