Flag

Bezvaječná vianočka

1 ks
Stredne náročné
150
Vláčna vianočka pripravená bez použitia vajec, ktorá aj napriek tomu výborne drží tvar a je veľmi chutná.
Zloženie
Príprava
Picture -
Picture -
PROSÍME VÁS O OHODNOTENIE RECEPTU
Ako sa vám tento recept podaril?

Súvisiace recepty

Sledujte nás
Sledujte Dr. Oetker na sociálnych sieťach
Picture - Hero image

Zloženie

Na cesto
500 gmúka polohrubá
1 balíčekDroždie Dr. Oetker
80 gcukor
1 balíčekVanilínový cukor Dr. Oetker
štipkasoľ
1 balíčekFinesse citrónová kôra strúhaná Dr. Oetker
100 gmaslo zmäknuté
200 mlmlieko vlažné
80 ghrozienka
80 gmandle sekané
Na potretie a posypanie
1 ksvajce
20 gmandľové lupienky
cukor práškový
Okrem toho potrebujeme
plech na pečenie (30 x 40 cm)
Picture - Droždie Dr. Oetker
Picture - Vanilínový cukor Dr. Oetker
Picture - Finesse citrónová kôra strúhaná Dr. Oetker
1

Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s droždím. Pridáme cukor, vanilínový cukor, soľ, kôru, maslo, mlieko, hrozienka a mandle a dôkladne vareškou prepracujeme tak, aby sa cesto nelepilo na stenu misy. Povrch cesta poprášime múkou, zakryjeme utierkou a odložíme na teplé miesto asi 50 minút kysnúť.

2

Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú pracovnú plochu, rozdelíme ho na 9 dielov a z každého vyvaľkáme valček dlhý asi 28 cm. Valčeky postupne spletáme. Najskôr zapletieme štyri valčeky, potom tri a nakoniec dva. Na plech vyložený papierom na pečenie položíme vrkoč zo štyroch valčekov a chrbtom ruky uprostred urobíme ryhu. Položíme do nej vrkoč z troch dielov a postup opakujeme s posledným vrkočom. Aby vianočka držala pekný tvar, vpichneme do nej na troch miestach špajdľu. Necháme na teplom mieste ešte 20 minút kysnúť. Vianočku pomocou štetca alebo pierka potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme mandľami. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Doba pečenia: asi 50 minút

Elektrická rúra: 180 °C

Teplovzdušná rúra: 160 °C

3

Vianočku necháme vychladnúť.

4

Pred podávaním ju posypeme práškovým cukrom.