Flag

Krehké makové rožteky

asi 16 ks
Jednoduché
50
Dokonale krehké makové rožteky, ktoré robili už naše prababičky, z retro receptára Dr. Oetker.
Zloženie
Príprava
Picture -
Picture -
PROSÍME VÁS O OHODNOTENIE RECEPTU
Ako sa vám tento recept podaril?

Súvisiace recepty

Sledujte nás
Sledujte Dr. Oetker na sociálnych sieťach
Picture - Hero image

Zloženie

Na náplň
40 gmasť
200 g100 % Mak mletý Dr. Oetker
125 mlmlieko
100 gcukor
1 balíčekFinesse citrónová kôra strúhaná Dr. Oetker
0,5 KLškorica mletá
Na cesto
300 gmúka hladká
1 balíčekKypriaci prášok do pečiva Dr. Oetker
60 gcukor
štipkasoľ
1 ksžltok
150 gmaslo zmäknuté
5 PLsmotana na šľahanie (33%)
Na potretie
1 ksbielok
Okrem toho potrebujeme
plech na pečenie
Picture - 100 % Mak mletý Dr. Oetker
Picture - Finesse citrónová kôra strúhaná Dr. Oetker
Picture - Kypriaci prášok do pečiva Dr. Oetker
1

Na prípravu náplne v kastróliku rozpustíme masť. Pridáme mak, mlieko, cukor, kôru a škoricu a asi 3 minúty prevaríme. Odstavíme a necháme vychladnúť.

2

Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s kypriacim práškom, cukrom a soľou.  Pridáme žĺtok, maslo a smotanu a ručne vypracujeme na hladké cesto. Z cesta vyvaľkáme dva okrúhle pláty. Každý ostrým nožom rozdelíme na 8 rovnakých trojuholníčkov. Na širšiu stranu nanesieme makovú náplň a zavinieme tak, aby bol rožtek dole a uprostred. Rožteky poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Potrieme pomocou štetca alebo pierka rozšľahaným bielkom. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Doba pečenia: asi 25 minút

Elektrická rúra: 180 °C

Teplovzdušná rúra: 160 °C

3

Rožteky necháme vychladnúť.

4

Pred podávaním ich môžeme pocukrovať.